Brist på jordgubbar till midsommar

Kalmar Artikeln publicerades

Midsommar och jordgubbar hör ihop - men den som vill ha svenska bär får vara beredd att betala för dem. Runt 50 kronor litern verkar priset landa på, eftersom skörden är försenad.

Orsaken till att jordgubbarna mognar för långsamt är att det inte har varit tillräckligt varmt och soligt.
– Skörden är nästan tre veckor senare än vanligt, så det kommer att bli stor brist på svenska bär, säger Ulf Olsson, jordgubbsodlare i Läckeby.
– I dag har vi plockat ungefär 15 000 liter jordgubbar. Normalt brukar vi plocka 30 000-40 000 liter per dag vid den här tiden på året, säger han.
Ulf Olsson rekommenderar dem som vill ha svenska jordgubbar att köpa dem på torsdagen eller på fredag morgon.
– Visst kommer det att finnas svenska jordgubbar till midsommar, men de kommer långt ifrån att räcka till alla, säger han.
Roland Karlsson, jordgubbsodlare i Ljungbyholm, håller med om att det finns en risk att de svenska jordgubbarna tar slut under förmiddagen på midsommar.
– Folk köper som galna fram till klockan ett på midsommar, sen är det som att dra ner en rullgardin. Men det är omöjligt att veta när de svenska jordgubbarna tar slut, eftersom priset också spelar in, säger han.
Roland Karlsson berättar att hans skörd just nu är ungefär en tredjedel mindre än vanligt vid den här tiden.
– Man hade ju inte trott att det skulle bli brist på jordgubbar när midsommar infaller så sent i år. Hade vi vetat om hur vädret skulle bli hade vi täckt en större del med fiberväv för att få dem att mogna snabbare, säger han.
En stor del av de bär som odlas i Kalmar län fraktas norrut i landet och en del exporteras till Finland. I Stockholm kan en liter jordgubbar säljas för så mycket som 70 till 100 kronor.
Priset blir högre när bären mognar långsamt, men smaken tar inte skada – snarare tvärt om. Och hela juli månad kommer det att finnas gott om närodlade jordgubbar till bra priser, spår Ulf Olsson.