Brandmän tagna ur tjänst efter branden

KALMAR Artikeln publicerades

 

Vid 9-tiden på tisdagsmorgonen var den kraftiga branden i en industribyggnad på Torsåsgatan släckt. Fortfarande är ett mindre område runt byggnaden avspärrad.

Ingen person ska ha skadats vid händelsen, men ett tiotal brandmän har tillfälligt tagits ur tjänst som en försiktighetsåtgärd.

De nuvarande avspärrningarna, som inkluderar bland annat Spelefanten och butiken Kakelcentralen, väntas vara kvar under hela tisdagen.

– Räddningsledaren bestämmer när de ska hävas. I lokalen som brann ska man inte gå in, men utanför bedömer vi inte att det är någon större fara för giftig rök, säger Anders Sporrong, enhetschef för insats och beredskap på räddningstjänsten i Kalmar.

Det här området är avspärrat på tisdagen.
Det här området är avspärrat på tisdagen.

Snart avslutas helt räddningstjänstens arbete på platsen och saneringsarbetet tar över. Exakt hur skadad Lackeby Products byggnad blivit är ännu oklart eftersom knappt någon varit inne i lokalerna efter att branden bröt ut. De giftiga gaserna tvingade räddningstjänsten att utföra släckningsarbetet på håll.

– Det blev besvärligt för oss, de dräkter vi har för kemhantering är inte bra när vi ska släcka bränder. Vi fick jobba på distans och det slutade med att vi fick ta hit kranbilar, riva taket och släcka ovanifrån, säger Anders Sporrong.

”Det var enorm brand- och rökutveckling, det gick extremt fort och blev en våldsam brand”

Det var vid 16-tiden på måndagen som räddningstjänsten nåddes av informationen om att en brand brutit ut på företaget, men att personalen lyckats släcka den själv. Men strax därefter tog elden ny fyr.

– Vi fick ett nytt larm och det tog inte många minuter för oss att åka till byggnaden, men på den lilla tiden hann det bli full fyr i det här utrymmet. Det var enorm brand- och rökutveckling, det gick extremt fort och blev en våldsam brand, säger Anders Sporrong.

Branden startade, av ännu okänd anledning, i ett 40 kubikmeter stort betningsbad med fluorvätesyra, salpetersyra och svavelsyra.

– I karet finns flera elektriska installationer där branden kan ha börjat. Själva karet är i plast och får det fyr så brinner det rejält.

Räddningstjänsten lyckades släcka badet, men då hade elden redan spridit sig till taket.

Vid 17-tiden tog räddningsledaren beslut om att skicka ut ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, om att giftig rök spred sig österut i riktning mot Giraffens köpcentrum. Ett stort område spärrades av och butiker, hotell och bostadshus fick utrymmas. Andra uppmanades att hålla sig inomhus med dörrar, fönster och ventiler stängda.

Den giftiga röken spred sig österut.
Den giftiga röken spred sig österut.

Strax efter klockan 21 hävdes evakueringen för de boende, men släckningsinsatsen fortsatte.

Räddningstjänsten fick under kvällen begära in kemresurser från Perstorp.

– Styrkan därifrån hade särskilda kemdräkter och är specialiserade på att hantera kemikalier i olika former.

Kunde ni själva ha haft den utrustningen redo i Kalmar?

– Det kunde vi kanske ha haft, men det är så sällan något sådant här inträffar. Det är heller inte bara materialen vi efterfrågade, utan även deras kompetens, säger Anders Sporrong.

Länssjukhuset gick under natten upp i stabsläge för att kunna hantera situationen. Sammanlagt har ett 30-tal personer undersökts på akuten med anledning av branden. Vissa hade lindriga symptom med ögonsveda och retningar i svalget. Alla har fått behandling och kunnat lämna sjukhuset, meddelade landstinget på tisdagsmorgonen.