Inget tyder på att branden på Smålands Motor var anlagd

Kalmar Artikeln publicerades
Polisens misstankar om brott är nu nedlagda.
Foto: Mats Holmertz
Polisens misstankar om brott är nu nedlagda.

Branden var för kraftig för att polisen ska kunna fastställa om ett brott har begåtts, men det finns inga indikationer på att branden ska vara anlagd.

Snart har Smålands Motor en sanering att vänta - även om det inte finns något som kan räddas.

Under tisdagen har polisen tillsammans med brandexperter utfört en teknisk undersökning av branddrabbade Berga industriområde. De har nu kommit fram till att de inte kommer att kunna fastställa om branden var anlagd - värmeutvecklingen var för stor och branden var för kraftig.

– Men vi har inga indikationer på att den ska ha varit anlagd. Varken genom uppgifter från vittnen eller våra iakttagelser, säger polisens pressinformatör Robert Loeffel.

Polisen har nu några åtgärder kvar att göra innan de bestämmer om ärendet helt ska läggas ner.

Läs allt om branden på Berga industriområde här.

Snart ska saneringen på Smålands Motor starta - även om den kan dröja.

Företaget Ocab är de som ska stå för saneringen av Smålands motor, som totalförstördes av storbranden förra veckan.

Just nu sitter Ocab-stängsel runt hela det drabbade området för att säkra att ingen tar sig in - men saneringsföretagets ägare Patrik Gustavsson räknar med att det kommer ta lång tid innan de kan börja arbeta. Först måste de invänta att polisen blir klara med ärendet och att en stor mängd försäkringsärenden ska avslutas.

Hur kommer ert arbete att se ut när ni väl kan börja?

– Det är helt beroende på vilka beslut Smålands motor tar, men det har ju brunnit ner så pass mycket att inget går att rädda. Tyvärr får vi åka in med grävskopan. Det kommer främst handla om att få bort massorna så fort som möjligt, säger Patrik Gustavsson från Ocab.