Bra med öppna gränser, med de ska bevakas

Kalmar Artikeln publicerades

I en våra stora rikstidningar finns måndag den 10 juni ett långt inlägg från representanter för de grupper i vårt samhälle som drabbas mest av utländska stöldligor. Inlägget riktar sig mot regeringens långsamma hantering av frågan om vilken myndighet som skall ha rätt att beslagta stöldgods som dyker upp i några av våra hamnar och på Öresundsbron.

Inte minst finns Villaägarnas Riksförbund med som undertecknare. Inlägget går ut på att ge Tullen rätt att beslagta stöldgods som är på väg att föras ut från landet. Ett begränsat antal hamnar och Öresundsbron är berörda.

Insändaren menar att vi måste bli bättre på att bevaka våra gränser.
Foto: Michael Stenqvist
Insändaren menar att vi måste bli bättre på att bevaka våra gränser.

Regeringen utför ju varje år s k regleringsbrev till alla myndigheter. Det vore väl en enkel sak att göra ett tillägg till befintliga regleringsbrev för tull och polis med avsikten att fördela ansvaret för denna uppgift. Om en lagändring behövs skulle väl en sådan kunna genomföras under begränsad tid då anledningen är tydlig för var och en. Antalet "nej" vid ett eventuellt remissförfarande borde bli noll.

I nuläget är det så att när tullen upptäcker ett lass stöldgods måste de kalla på polis för att stoppa den vidare färden. Om Polisen då inte har tid får transporten fortsätta inför Tulltjänstemännens öppna ögon!

Bönder, byggnadsföretag, privathem, handeln och båtägare är de som mest drabbas i vårt samhälle. 

Om polisen "slipper" befatta sig med ett släp fullt med stöldgods skulle motsvarande resurser i stället kunna användas proaktivt genom att försöka gripa berörda gäng när de som bäst håller på.

Öppna gränser är bra - men de måste bevakas på rätt sätt och med rätt resurs!

Rolf B Bertilson/Drag

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.