Bluffakturor upprör

En stor mängd blufffakturor släpptes över landet på tisdagen. Företaget Svenska Hälsoinstitutet utnyttjar svininfluensan och vaccineringen för att lura företagare på pengar.

Kalmar
Foto:

Över 300 företag hörde av sig till Svensk Handel på tisdagen och bluffen beräknas därför vara en av de största i sitt slag.
Hur många som verkligen fått bluffakturan från Svenska Hälsoinstitutet vet ingen. Men att det är ett samvetslöst bedrägeriförsök råder det ingen tvekan om. Överst i fakturan står det att den avser levererade produkter. Sedan specificeras det man ska ha beställt, en produkt som heter AH1N1 Pandemic Geletinus. Först i det mest finstilta nämns att det handlar om ett erbjudande.
– Det är bedrövligt att de ger sig in på områden som vaccin och sjukdom, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.
På tisdagen lades Svenska Hälsoinstitutet till på Svensk Handels varningslista. Där listas företag som ofta får klagomål på sig. Över 300 anmälningar från hela landet placerar Svenska Hälsoinstitutet där.
Vad ska man göra om man har fått en faktura från dem?
– Då ska man faxa in den till Svensk Handel och sedan kasta den i papperskorgen, säger Dick Malmlund.
Och om man har betalat den?
– Då får man se det som dyra lärpengar, de pengarna kan man inte räkna med att få igen.
Under tisdagen var Svensk Handel i kontakt med polisen, och också med den bank som Svenska Hälsoinstitutet använder sig av för att försöka få dem att spärra företagets konton.
Svenska Hälsoinstitutet har en postbox i Västra Frölunda i Göteborg, men företagets organisationsnummer tillhör ett kommanditbolag i fastighetsbranschen med postadress i Skara och administrativ adress i Malmö. Den som försöker ringa det telefonnummer som anges på bluffakturan möts av en upptagetton eller inget svar. Vill man ha mer information om ”erbjudandet” ombes man logga in på företagets hemsida. Men något användarnamn eller lösenord finns inte med på bluffakturan.