TV: Han räddade en tjej från våldtäkt på nyårsafton

Kalmar Artikeln publicerades
Det var stökigt runt Larmtorget på Nyårsafton. Azamjon Shokirgv försvarade "Wilma" som är en av 20 hittills som anmält att de blivit sexuellt ofredande.
Foto:Paul Madej
Det var stökigt runt Larmtorget på Nyårsafton. Azamjon Shokirgv försvarade "Wilma" som är en av 20 hittills som anmält att de blivit sexuellt ofredande.

Azamjon Shokirgv tvekade inte att hjälpa "Wilma" som kunde ha blivit våldtagen på nyårsafton. "Man måste respektera unga tjejer".

Det var stökigt på nyårsafton i centrala Kalmar. Azamjon Shokirgv brukar inte gå ut, han dricker inte, men hans kompisar ville ha en chaufför så han ställde upp. Efter att han i omgångar kört hem vänner svängde han in på Södra Långgatan. Där såg han hur "Wilma" blev omringad av ett gäng killar som drog i henne.

– Jag parkerade bilen ganska nära så de skulle se mig och frågade henne om hon kände killarna. Det gjorde hon inte och då bad jag killarna att sluta, säger han.

  Tonläget höjdes och grabbgänget blev allt hotfullare. Azamjon Shokirgv bad "Wilma" sätta sig i hans bil.

  – Jag var beredd att börja slåss, jag blev arg. Man tafsar inte på tjejer som inte vill det, det är inte att visa respekt, säger han.

  Två av killarna försökte följa med i bilen, men Azamjon Shokirgv puttade bort dem och körde hem "Wilma".

  I gårdagens Barometern berättade hon att han räddade henne, hon trodde att killgänget skulle våldta henne.

  Killarna i gänget pratade ett annat språk, de kunde inte kommunicera med honom.

  Azamjon Shokirgv kom från Uzbekistan för fem år sedan. Han jobbar på Bilkompaniet, och efter vår intervju ska han hem för att läsa på om motorer. Han är tacksam för att ha fått en chans till att utbilda sig och jobba med sitt drömyrke och försitter inte en chans att lära sig mer.

  – Det är tråkigt att det här händer. De här killarna har antagligen ingenting att göra, men det är ingen ursäkt, de ska vara tacksamma för att allt Sverige har gett dem.

  Under kvällen besökte han bland annat krogen Stars and Stripes där var det också stökigt med många som blev avvisade från att komma in och utslängda.

  – Det var flera situationer inne på krogen där vi var tvungen att slänga ut killar för att de tafsar på tjejer. Vi tillkallar normalt inte polis om tjejerna inte vill anmäla, det är svårt utan målsägande, säger en ordningsvakt som jobbade där på nyårsafton.

  Han berättar om att det oftast är två killar som omringar en tjej och trycker sig mot henne och tafsar. Att många därför upplever det som obehagligt att gå upp på dansgolvet.

  Har det blivit stökigare?

  – Ja det upplever jag nog. Nu i lördags så avvisade vi säkert åtta olika grupper av män som ville in, men som inte kunde uppvisa giltig legitimation, säger ordningsvakten.

  Azamjon Shokirgv tycker inte han är någon hjälte.

  – Nej, bara en vanlig människa. Man ska inte bete sig illa mot tjejer, det måste man lära sig. Jag hade gjort om det här när som helst.

  "Wilma" heter egentligen något annat.

  ”Man måste respektera unga tjejer.” Det säger Azamjon Shokirgv, som var den som hjälpte ”Wilma” från det tafsande killgänget.

  Posted by Barometern on Friday, January 8, 2016