Blåljuspersonal ryter ifrån: ”Med livet som insats”

Kalmar Artikeln publicerades
Ambulanssjukvårdaren Gert Axelsson vill att bilisterna visar mer hänsyn till blåljuspersonal på utryckning. ”Folk måste besinna sig bakom ratten”, säger han.
Ambulanssjukvårdaren Gert Axelsson vill att bilisterna visar mer hänsyn till blåljuspersonal på utryckning. ”Folk måste besinna sig bakom ratten”, säger han.

Ambulansinsatsen på Ölandsbron blev en skräckupplevelse.

Nu ryter ambulanssjukvårdaren Gert Axelsson ifrån.

– Det är med livet som insats som man står där, säger han.

Någon gång efter lunch på måndagen larmades Gert Axelsson och kollegan Stefan Ericsson på Kalmarambulansen till Ölandsbron efter att en yngre kille fått ett krampanfall i en buss.

På plats uppstod ett missförstånd med busschauffören. Bussen lämnade platsen och lämnade ambulanspersonalen och patienten ensamma på bron – medan trafiken dundrade förbi.

– Det bara visslade kring benen på en så jag gick ut och viftade med armarna för att folk skulle lugna ner sig. Då fick jag två långfingrar i ansiktet, och sedan bara körde de vidare. Det var likadant när vi skulle lasta in pojken. Det är med livet som insats som man står där, säger han.

Gert Axelsson efterlyser nu lite mer hänsyn till blåljuspersonalen.

– Jag tycker att folk borde kunna besinna sig när det är ett utryckningsfordon ute och jag tycker inte man ska få ett långfinger i ansiktet. Då har det gått för långt, säger han.

– Ibland undrar folk varför vi stänger av vägarna. Nu kanske man får en förklaring. Jag vill ju gärna komma hem också.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.