Annons

Birgitta Hultman: ”SVT har helt gått vilse i valtänket”

En sak är i alla fall säker. Tittarna bänkar sig hellre framför partiledarintervjuer och hemma hos-reportage än lyssnar till Tal till nationen. Det gör de alldeles rätt i och nu finns statistiska bevis.
Kalmar län • Publicerad 5 september 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ni kanske har förträngt det, men i våras körde SVT en serie på bästa kvällstid där åtta partiledare fick stirra stint in i kameran i 30 minuter och tala till punkt, som det hette. Det var inte bra tv.

Ändå fick statsminister Stefan Löfven 331 000 tittare, enligt mätföretaget MMS. Moderatledaren Ulf Kristersson fick några fler, 352 000.

Annons

Det är ändå lite jämfört med SVT:s just avslutade partiledarutfrågningar och med TV4:s satsning, där programledarna Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist på ett mer lättsamt sätt har mött och porträtterat partiledarna.

Stefan Löfven hade till exempel 825 000 tittare hos SVT, medan han fick 645 000 i TV4.

Kristersson hade 621 000 tittare i SVT och hela 697 000 i TV4, men så var det också det allra första programmet.

Strömstedt/Törnquist har sagt att de vill tränga under partiledarens yta. Det gör de på sätt och vis, men risken är att det blir lite för smetigt och gulligt bland barndomsminnen och kaffekoppar.

De tog med sig moderatledaren till hemstaden Torshälla, till skolan och till jympasalen där den gamle truppgymnasten (!) enkelt fick upp benen i pik på barren. Imponerande.

Stefan Löfven fångades så klart på Varvsberget med strålande utsikt över "hemstaden" Örnsköldsvik.

Idén att låta dem själva välja olika miljöer är inte särskilt originell men ändå rätt kul, men det gäller att partiledarna bjuder på sig själva. Det klarar de numera, de är tränade och blev trevliga allihop.

Ytterligheterna är störst, och värst, i SVT. Undrar vilka programmakare som kom på att först staga upp åtta stela partiledare, och sedan kontra med Duellen där statsministerkandidaterna tvingades hoppa från det ena ämnet till det andra så snabbt att de knappt hann dra andan. Snacka om helt gå vilse i nytänkandet.

Programledaren Belinda Olsson är inte någon favorit, men när hon ideligen hyssjade på den applåderande publiken (var det inte därför den var där?) och själv tog upp tiden med larviga personfrågor, då besannades alla farhågor.

Det var strongt av både Löfven och Kristersson att hålla sig på mattan, jag hade applåderat om de hade vågat bita ifrån.

Annons

SVT:s partiledarutfrågningar har, tack och lov, varit mycket stramare, även om de försökt tvätta bort tråkstämpeln med några Sverigefrågor och lite rörelse i studion.

Frågorna var ofta omöjliga, de flesta har fått två rätt. Löfven ville gärna ha tre och hävdade godmodigt men envist att en liter mjölk kostar 13 kronor, "åtminstone om man som vi köper ekologiskt". Det var lite kul att han inte gav sig.

Utfrågarna Camilla Kvartoft och Anders Holmberg har varit ovanligt bra. Väldigt pålästa, samspelta och lugna. Tuffa ja, men inte så där taggtrådstuggande stela, utan med glimten i ögat.

Det hindrar inte att de flesta partiledare har grillats ordentligt. Stefan Löfven hade det svettigt med sjukvårdsköerna, medan Ulf Kristersson hade det förvånansvärt tufft med brott och straff.

Det som irriterar är detta evinnerliga uppsnack innan själva intervjun, där andra programledare och reportrar modell förståsigpåare säger vad de TROR att partiledaren ska svara.

Nästa val kanske André Pops har tagit över även i valstudion? För modellen är ju precis samma som inför en idrottstävling: Vad har presterats förut, hur verkar dagsformen vara, vilka gropar finns att falla i?

Bortåt en miljon väljare har inte bestämt sig än, och nu är vi inne på slutvarvet. Därför kan de avslutade stora debatterna bli helt avgörande. TV4 sänder på torsdag från Gävle, och SVT har sin stora debatt på fredag. TV4 avslutar sedan med en duell mellan Löfven och Kristersson i valrörelsens sista skälvande minut, lördagen den 8 september. Spännande ända in i kaklet alltså.

Och vad ni än tycker, gå och rösta!

Birgitta HultmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons