Birgitta Hultman: ”Fyra år till i regering och partiet är utraderat”

Kalmar län Artikeln publicerades

Under valkvällen utropade alla partier sig till vinnare. Det hör väl till spelets regler, speciellt efter en intensiv valrörelse, men när jubelropen tystnat syns några riktiga förlorare.

Först och främst Miljöpartiet, inte minst i Kalmar län.

MP kom visserligen med ett nödrop över den magiska 4-procentsspärren och språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin gjorde vad de kunde för att upprätthålla fasaden i tv:s strålkastarljus.

I Kalmar län kammade miljöpartisterna noll i nio av tolv kommuner och tappade sammanlagt elva kommunala mandat, i Oskarshamn och Emmaboda tappades till och med två mandat. MP finns nu bara i Mörbylånga och i Västervik, och i Kalmar där man halverades från fyra till två mandat. Och inga platser i landstinget.

Resultatet efter fyra år tillsammans med Socialdemokraterna är så nära en katastrof man kan komma. Fyra år till i regeringen och partiet är utraderat, det ska bli intressant att se vilken slutsats de mer slipade strategerna drar.

Bland de självutnämnda vinnarna fanns också Socialdemokraterna, som gjorde en bra valrörelse och faktiskt lyckades vända trenden i förhållande till SCB:s stora majmätning, om än bara med en ynka tiondedel, till 28,4.

Men resultatet är trots alla glada miner på partiets olika valvakor det sämsta på över hundra år. I Kalmar län gick det betydligt bättre, över 30 procent i åtta kommuner, med toppnoteringen 42,7 i Kalmar.

Annie Lööf sa på valkvällen att Centerns resultat var det bästa på 30 år, och i flera av länets kommuner gjorde partiet ett kanonval. Speciellt i Hultsfred, Mönsterås och Högsby, men bra även i Nybro, Torsås och Vimmerby. Sämre gick det i Borgholm, där partiet backade igen och bara fick 13,9 procent.

Moderaterna var också en "vinnare" som egentligen gick rejält bakåt. I länet var tappet speciellt stort i Mörbylånga, men annars försvarade partiet sina ställningar ganska bra. I Kalmar fortsätter partiet som näst största parti och ökade till och med ett mandat.

Även Liberalerna gladdes på valnatten, men bortsett från 10,9 i Oskarshamn är det mycket blygsamma siffror i länet. I två av kommunerna, Hultsfred och Emmaboda, tappade man sitt enda mandat.

Kristdemokraterna hade mer odelade skäl att jubla. Partiet var mer eller mindre uträknat, men vände och vann. I länet knep KD nya mandat i flera kommuner och Jimmy Loord från Nybro blir ny riksdagsman. Det blir däremot inte Vänsterpartiets Kaj Raving, där vände valvinden och han får stanna hemma.

Slutligen Sverigedemokraterna, som utropade sig som valets stora vinnare. Det är ju sant, sett till ökningen upp till 17,6 procent, men jag är säker på att förhoppningarna var mycket större. Inte minst i Kalmar, där den uttalade målsättningen var att dubblera från sex till tolv mandat, men det stannade vid åtta.

Det heter att högmod går före fall, och något fall är det inte tal om, men väl en snubbling och en hel del besvikelse.