Birgitta Hultman: ”Årets ketchupeffekt rustar inte väljarna”

Kalmar län Artikeln publicerades

Länets pensionärer är nästan exakt en tredjedel av väljarna. 59 645 personer, enligt Statistiska Centralbyrån. Med födelsedag någon månad tidigare hade jag varit en av dem, nu är uppgiften i stället att vara lätt stressad "valgeneral" på Barometern-OT.

Det har faktiskt känts lite konstigt. Att både försöka ha full koll på lokal- och rikspolitik, samtidigt som formella papper från SPP Pension och allt vad det heter har ramlat in i brevlådan.

Därför är det också lite trösterikt att läsa intervjuerna med de fyra seniorerna, gillar det ordet bättre än pensionär, här intill. De berättar alla att de har ett bra liv, även om synpunkterna på samhället och politiken skiljer sig åt.

Den nu snart avslutade valrörelsen har också känts konstig. Förslagen har haglat ännu tätare än tidigare, samtidigt som det verkar som om allt kommit allt senare. Vem har väl varit med om att stora regeringspartiet presenterar sitt knaprigaste valfläsk, familjeveckan, knappt två veckor före valdagen?

Visserligen vet vi att allt fler väljare bestämmer sig allt senare, men årets ketchupeffekt gör knappast att väljarna blir bättre rustade.

Partiledarna har dessutom lyst med sin frånvaro i vårt län under den här valrörelsen. Bara KD:s Ebba Busch Thor och SD:s Jimmie Åkesson har hittat hit. Vill man vara lite snäll kan man också räkna in statsminister Stefan Löfven, som i juli besökte Västervik och Vimmerby innan han åkte till Almedalen.

Det var helt annorlunda för fyra år sedan. Då gästades länet av alla partiledare utom en, moderaternas Fredrik Reinfeldt dök aldrig upp. Men så förlorade han också valet.

Kanske är det bara vi journalister som tycker det är kul med lite politiskt högvilt, men jag tror faktiskt, trots allt tal om sociala medier, att det är bra både för politiker och för väljare att mötas öga mot öga. Att samhällsfrågor är kött och blod.

Landsbygdspolitiken har dessutom blivit en allt viktigare väljarfråga, vilket är ytterligare ett argument för att verkligen visa upp sig.

Socialdemokraterna har kompenserat statsministerbesöket i mellersta och södra länet med en matta av ministrar. Tio statsråd, från försvarsminister Peter Hultqvist till utrikesminister Margot Wallström. Och så klart Kalmars "egen minister" Lena Hallengren.

Till det den sparkade ministern Anders Ygeman, som knackade dörr i Kalmar. Imponerande, och då har jag ändå säkert glömt några stycken.

Nästa valrörelse behöver jag varken räkna ministrar eller utspel, just nu känns det ganska skönt. Men, med tanke på det osäkra regeringsläget, blir det kanske nyval fortare än kvickt. Då blir det mer jobb, för pensionen dröjer trots allt till 67.