Bilförare inför rätta efter dödsolycka

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Mats Holmertz

En mörk höstkväll dödades en kvinna i en olycka i Kalmar.

Föraren är misstänkt för vållande till annans död.

"Jag trodde att bilen blev träffad av en sten."

Sent på eftermiddagen den 24 november förra året skulle en kvinna i pensionsåldern passera ett övergångsställe på Norra vägen i Kalmar, i höjd med kyrkogården.

Samtidigt närmade sig en personbil norrifrån. Föraren lade i mörkret inte märke till gångtrafikanten, som hade en reflexväst på sig.

Kollisionen blev kraftig. Kvinnan slungades upp i luften och landade på gatan 30 meter bort och avled av skadorna.

Efter polisutredning åtalades bilföraren, som är i 30-årsåldern, för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. På tisdagen ställdes han inför Kalmar tingsrätt.

– Jag såg henne aldrig och trodde att det var en sten som träffat bilen, sade mannen inför domstolen.

Han framhöll också att han hållit sig inom gällande hastighetsbegränsning, 50 kilometer per timme, och inte talat i telefon eller liknande som gjort honom mindre uppmärksam.

Det fanns inga vittnen på platsen som såg när kvinnan blev påkörd. Ingen kunde under rättegången heller yttra sig om hur fort olycksbilen körde.

För att föraren ska kunna fällas för vårdslöshet i trafik krävs att åklagaren kan bevisa att han framfört bilen på ett oaktsamt sätt eller medvetet tagit risker. Det senare genom att till exempel tala i telefon, köra för fort eller sms:a under färden.

I sin slutplädering medgav åklagaren att bevisningen troligtvis inte räcker för att mannen ska fällas på denna punkt.

Däremot menade han att den åtalade ska fällas för vållande till annans död och bör dömas till villkorlig dom och dagsböter. Detta med hänvisning till att olyckan inträffade på ett obevakat övergångsställe och att föraren därför hade väjningsplikt.

Från försvarets sida menade advokat Thomas Magnusson att det inte är visat att föraren varit straffrättsligt oaktsam och av den anledningen bör frikännas helt.

Dom i målet meddelas om en vecka.