BILDSPECIAL: Beridna högvakten gästar Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Suvad Mrkonjic

Kalmar får finfrämmande på lördagen när beridna högvakten gästar stan – och paraderar från Kattrumpan genom Kvarnholmens gator och ut till Fredriksskans med start klockan 11. Dagen avslutas med konserten Under blågul fana i Kalmarsalen. Barometerns fotograf Suvad Mrkonjic finns på plats och ger dig ett bildspel från paraden.

Det var ett stort intresse för att se den Beridna Högvaktens parad under lördagsförmiddagen. Från början var det tänkt att uppstallningen och förberedelserna inför paraden skulle vara vid Kattrumpan. Efter ändringar i planeringen beslutades det att högvakten skulle utgå från Fredriksskans, vilket skapade en del frågetecken för åskådarna som var på plats vid Kattrumpan.

– Det är många som har kommit och frågat var hästarna är och var man ska sitta för att få de bästa platserna, säger Isabel Hoas Gustafson och Helen Johansson, båda från Kalmar Hästsportklubb, funktionärer under Kalmar Horse Show.

Ändringarna gällde däremot bara uppstallningen. Strax innan elva var den Beridna Högvakten på plats vid Kattrumpan för att hämta sina instrument. Omringad av en nyfiken publik som fotograferade ekipagen började till slut högvakten sin parad ner mot Larmtorget.

Med pompa och stått intog de Kalmars gator och åskådarna följde varje steg hästarna tog. Väl framme vid Larmtorget var det fullpackat med folk och det var en glädjefylld och förväntansfull stämning. När musiken väl började spela drog det en våg av förvåning över torget. Det var tydligt att publiken inte förväntade sig att få höra högvakten framföra Björn Skifs Hooked on a feelning.

Efter uppvisningen fortsatte paraden vidare på gatorna längst Kvarnholmen. Paraden avslutades på Fredriksskans där den Beridna Högvakten bjöd på ytterligare en uppvisning inför fullsatta läktare.

Live-published photos and videos via Shootitlive