Besviken Alfsson hade hoppats på mer

Kalmar Artikeln publicerades
Thoralf Alfsson har blandade känslor efter att Sverigedemokraterna ökat – men inte nått de mål man satt upp.
Foto: Mats Holmertz
Thoralf Alfsson har blandade känslor efter att Sverigedemokraterna ökat – men inte nått de mål man satt upp.

Sverigedemokraterna ökade från sex till åtta mandat i kommunfullmäktige. Men partiets toppnamn i Kalmar, Thoralf Alfsson, hade svårt att riktig glädjas över framgången.

Alfsson hade siktat in sig på tio mandat i fullmäktige. Dit nådde man inte efter att ha fått 12,5 procent av rösterna. Visserligen en ökning från 2014 men inte så stor ökning som SD hoppats på.

– Det är klart att man känner lite besvikelse, men samtidigt har jag räknat ut att vi får ett 20-tal nya platser i nämnder och styrelser. Det gör mig lite gladare, säger Thoralf Alfsson.

Varför nådde ni inte målet?

– Johan Persson är stark i Kalmar och han har sina trogna väljare. Dessutom tappade Moderaterna mycket förra valet och att de skulle tappa mer nu var kanske inte realistiskt. Det är svårt att ta så mycket mer.

Thoralf Alfsson är också lite besviken på partiets riksresultat, 17,6 procent.

– Särskilt efter de sista opinionsmätningarna och när första Vallokalsundersökningen visade att vi hade 19,2 procent – vi brukar dessutom alltid öka efter det. Men så var det inte den här gången. Varför vet jag inte, säger han.

Thoralf Alfsson har också drivit en personvalskampanj för att ta en riksdagsplats för Sverigedemokraterna. Men då måste han göra en enorm kampanj eftersom han står på plats 63. Resultatet när personkryssen är räknade väntas bli klart i veckan.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.