Barometerns nya hus får dansk form

Kalmar Artikeln publicerades

Nu är det klart. Danska arkitektfirman Dorte Mandrup kommer att stå för utformningen av Gota Medias nya mediehus.

Frågor och svar till Barometern-OT:s chefredaktör Gunilla Sax.

Vad avgjorde valet?
– Vi får ett funktionellt och bra hus som är vackert. Dessutom är det här en arkitektfirma som är bra att jobba med även i det fortsatta arbetet, säger Barometerns chefredaktör Gunilla Sax.
En dansk främmande fågel på Kvarnholmen alltså?
– Ja, lite grann kanske. Arkitekturen är speciell med glaset och trappan utmed huset. Dessutom är det spännande att man kan sitta på själva huset.
– Men vi hoppas att Kalmarborna finner det hela fascinerande och att det ska bli en omtyckt del av Kvarnholmen.
Det har varit diskussioner om placeringen . Blir det debatt om utseendet också?
– Jag hoppas inte det. Det här huset tar en ganska liten del av ytan i anspråk. Det handlar om en mindre del än den nuvarande p-platsen. Dessutom kommer huset ligga mot kullen. Det blir därmed en ganska stor öppen yta framför huset. Området blir mer grönt än i dag.
På vilket sätt kommer huset att bli mer än ett mediehus?
– Vi hoppas att många kommer att vistas i området, sätta sig i trappan och fika eller ta sitt lunchpaket där. Det blir mer liv i parken än vad det är i dag och vår verksamhet kommer att vara lika öppen som i dag.
Vad händer härnäst?
– Nästa formella steg är kommunens detaljplan. Arbetet med den börjar inom kort. För vår del handlar det om att gå igenom huset på nytt med arkitekten.
Och om Gota Media stöter på patrull?
– Vi har lagt in extra tid. Det kan alltid haka upp sig, men vi tror att vi har en realistisk plan.
Och hur ser den ut?
– 2012 på senhösten ska allt vara klart. Byggstart blir våren 2011.
Vad kommer det att kosta?
– Vi vågar inte säga något om kostnaderna än. Vi måste göra ordentliga beräkningar och ta in expertis först. Vi vill bygga så ekonomiskt och miljömässigt som möjligt.
Vad händer med det gamla Barometernhuset?
– Det handlar om 6000 kvadratmeter attraktiv yta i centrum. Det tror jag inte blir några problem att sälja. Själv skulle jag gärna se affärer i bottenplan och kanske kontor eller lägenheter på övre plan.