Avslöjandet oroar Kalmar HC

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Suvad Mrkonjic

Kalmar HC:s huvudsponsor döms ut av eniga experter.

Storbanken HSBC tar avstånd från företagets påståenden.

Nu kallar KHC till extra styrelsemöte om sponsoravtalet.

På fredagen avslöjade Barometern att Kalmar HC:s huvudsponsor Kambua ljuger för sina kunder om ett påstått samarbete med internationella storbanken HSBC.

Hockeyklubbens ordförande Tobias Johansson tar avslöjandet allvarligt. Och kommer att kalla till ett extra styrelsemöte.

– Vi ska inom kort att ta ett slutgiltigt beslut där vi bestämmer vilken väg vi ska gå. Det är inte ett beslut som ligger på mig utan det ligger på Kalmar HC:s styrelse som tar ett gemensamt beslut om hur vi ska göra, säger Tobias Johansson.

Det extra styrelsemötet är tänkt att hållas på söndag i samband med lagets hemmamatch.

– Vi ska inte ta ett hastigt beslut åt något håll. Utan vi vill ha ett beslut som vi känner oss trygga i. Vi vill ha hela bilden klar och ta ett beslut därefter.

Är det moraliskt okej att sponsras av ett bolag som uppfyller alla tecken på att ägna sig åt bedrägeri? Och som har ljugit om uppgifter gentemot sina kunder?

– Nej, det tycker jag inte. Absolut inte. Jag reagerade väldigt starkt på det som stod i dag i tidningen. Vi ska samarbeta med bra partners. Kalmar HC är ett viktigt varumärke och vi har en otroligt seriös verksamhet och höga ambitioner.

– Vi granskar detta kritiskt och vi kommer ta vårt beslut utifrån den fakta vi samlar in.

De här pengarna måste betyda mycket för Kalmar HC. Är det lätt att man blir pengablind?

– Nej, jag tror man måste bortse från det i det här fallet. För oss som slåss där vi är så är pengarna jätteviktiga för vår verksamhet. Men i det här fallet måste man se det i ett mycket större perspektiv.

Har du investerat några pengar själv i Kambua?

– Inte en krona. Och mig veterligen är det ingen i Kalmar HC som har investerat i Kambua, utan det är ett rent sponsoravtal som är skrivet mellan klubben och Kambua.

Vad har ni för ansvar mot era medlemmar och ungdomar som exponeras för den här reklamen på arenan?

– Det är klart att vi har ett jättestort ansvar. Och det kommer vi också att ta, givetvis. När vi skrev avtalet hade vi inte den fakta som ni levererat nu, säger Kalmar HC:s ordförande Tobias Johansson.

Bakgrund

Granskningen

Kambua International presenterades den 25 september som Kalmar HC:s nya miljonsponsor.

Barometerns granskning har avslöjat att Kambuas grundare, Stefan Sandström, legat i tvist med Skatteverket för skatteskulder på miljoner.

Sandström har använt Kambuakunders pengar för personliga utgifter och för att betala andra kunders vinster, enligt Skatteverkets utredare.

Fem olika experter dömer ut Kambuas verksamhet som ”omöjlig” och misstänkt likt ett så kallat Ponzi-bedrägeri.

Kambua påstår i reklam och för kunder att bolaget samarbetar med storbanken HSBC. Men banken förnekar allt samarbete.

Visa mer...