Avisarbil körde på flygplan – försenades kraftigt

Kalmar Artikeln publicerades

Ett flygplan som skulle flyga från Kalmar till Gran Canaria på lördagsmorgonen försenades kraftigt. Detta sedan korgen på en avisningsbil slagit i flygplanet.

SAS tvingades då flyga ner ett nytt plan från Stockholm. Först drygt fyra timmar senare kunde resenärerna komma iväg.

Flygplanet till Gran Canaria från Kalmar-Öland Airport skulle lyfta vid 07.55 på lördagsmorgonen. Men planet kom aldrig iväg – då en avisningsbil skrapade i det och ett märke uppstod.

Enligt skiftesledaren på Kalmar-Öland Airport hände detta innan passagerarna hade gått ombord på planet.

– Det var precis innan take off. Det blev inte en speciellt stor skada på flygplanet, men de kunde inte flyga med det, säger Randi Baasch, presskommunikatör på SAS.

I stället tvingade SAS flyga in ett nytt plan till Kalmar. Först 12.08, drygt fyra timmar efter förväntat avgångstid, kunde passagerarna komma iväg till semesterön.

Är det här vanligt?

– Nej, det är det inte. Men det händer emellanåt, säger Randi Baasch.

Jonas Björk är driftchef på Kalmar Öland Airport.

– Det var under avisningen som korgen man kan fälla ut från avisningsbilen slog emot flygplanet. Personalen tog detta vidare till kaptenen och det beslutades att ett nytt plan skulle skickas ner från Arlanda, säger Jonas Björk.

– Säkerheten går alltid först. Vi hade tekniker på plats som kikade på det märke som blivit på flygplanet.

Kommer ni utreda hur det här kunde ske?

– Ja, vi kommer att prata med de som har arbetat under morgonen om vad som gick fel. Nu låter det som om det här var en ren olyckshändelse, men vi kommer absolut fortsätta diskutera det, säger Björk.

Enligt Björk har flygplatsen varit väldigt förskonad från liknande händelser förut.