Äventyr och frihet till havs

Kalmar ,
"Jag började paddla kajak 1996 och har varit med som ledare till och från sedan dess. Det är så roligt och häftigt när nya människor kommer hit för att prova på och man får se hur de lyckas" säger Torsten Kellander, ledare Kalmar kanotklubb.
Foto:
"Jag älskar vatten och vind så det här ska bli spännande. Jag har aldrig paddlat på stort vatten tidigare men jag gillar utmaningen", säger Dominika Lezior. Hon passade på att känna efter hur kajaken kändes redan på land.
Foto:
Håkan Telander, kanotledare på Kalmar kanotklubb, bad Michael Engman att sätta sig i kajaken för att känna efter om fotstöden , som sitter på var sin sida inuti kajaken, var korrekt inställda.
Foto:
"Man kan säga att du ska sitta i en trepunktssitts, nästan som en groda. Kajakens fotstöd ska vara inställda så att benen är lätt böjda", säger Håkan Telander samtidigt som han hjälpte Kim Nelson att dra fotstöden bakåt.
Foto:
När samtliga deltagare blivit tilldelade var sin kajak och flytväst var det dags för Håkan Telander, kanotledare på Kalmar kanotklubb, att gå igenom grunderna inom paddelteknik och manövrering.
Foto:
Under sommaren har Kalmar kanotklubb anordnat prova på-kurser i havskajak. Under tisdagen anordnades det sista prova på-passet för i år och de tjugo platserna fylldes snabbt av äventyrslystra deltagare. "Det är hemskt att behöva skicka hem folk men i dag kom de första personerna redan vid tjugo i fem för att få en plats", säger Torsten Kellander, kanotledare på Kalmar kanotklubb.
Foto:
Håkan Telander, kanotledare på Kalmar kanotklubb, gick igenom grunderna i paddelteknik.
Foto:
Efter det tog kvällens tredje ledare, Pontus Påhlsson, vid. Nere vid bryggorna gick han igenom det som de flesta verkade vara mest nervös inför, in- och urstigning. Här visar han Victor Nordquist, Peter Nordquist och Ola Andersson hur stabil en kajak är genom att göra en armhävning på den.
Foto:
Pontus Påhlsson, kanotledare på Kalmar kanotklubb, hjälpte Pontus Ahlgren Wiktorsson att komma ner i kajaken.
Foto:
"Jag har varit med fyra gånger nu. När vi flyttade till Kalmar från Helsingborg så sa vi att vi måste ut och paddla och när vi väl tog tag i det så fastnade vi direkt", säger Pontus Ahlgren Wiktorsson.
Foto:
Deltagarna hjälptes åt att bära ner kajerna till vattnet och för att undvika ett dopp i det blå samarbetar man i par. Här får Olle Prim hjälp att komma på plats säkert i kajaken.
Foto:
Snart var samtliga på plats sina havskajaker. Lektionen började med att alla fick lära känna sin kajak i lugn och ro. Kim Nelson tog sig säkert fram.
Foto:
Nathalie Erlandsson testade sin paddelteknik under tisdagens prova på-pass.
Foto:
Nathalie Erlandsson var koncentrerad och lung när balans och paddelteknik sattes på prov och gruppen gav sig iväg.
Foto:
Även Michael Stage testade sin balans, paddelteknik och styrka.
Foto:
Josefin Nordqvist deltog för första gången under tisdagen. "Jag tyckte att det var jättekul att få kolla runt och se allt från ett annat perspektiv" säger hon.
Foto:
Det var andra gången som Lotte Nordquist paddlade havskajak.
Foto:
"Jag har varit här en gång innan men den här gången tog jag med mig barnen. Det är så himla vackert med naturen och det är kul att få se Kalmar från ett annat perspektiv", säger Lotte Nordquist.
Foto:
"Det är första gången jag är här, det var roligt", säger Victor Wirstam.
Foto:
"Nu i sommar har det varit jättemånga som har velat testa på havskajak. Majoriteten av gånger har det varit mellan 15-20 personer som kommit hit och ibland har vi fått lov att säga nej till folk pågrund av att vi inte har tillräckligt med kanoter och ledare", säger Torsten Kellander, ledare Kalmar kanotklubb.
Foto:
Gruppen paddlade mot Lindöskolan, bort mot Fredrikskans och sedan tillbaka. Färden tog ungefär 20 minuter. Minuter som tycks rusa förbi och snart hade samtliga återvänt till bryggorna för urstigning.
Foto:
Väl uppe på land skulle samtliga kajaker torkas. Victor Nordquist och Lotte Nordquist var några av de som tog sig an uppgiften.
Foto:

Vågor, vind och natur - tre ting som blir extra påtagliga under ett prova på-pass i havskajak. En aktivitet där balans, koncentration och lugn kommer väl till användning.

Artikeln publicerades 10 augusti 2017.

Tisdagen bjuder på klarblå himmel och lätt bris. Klockan är halv sex och i den röda klubbstugan ber Torsten Kellander, ledare Kalmar kanotklubb, Dominika Lezior att skriva ner sina kontaktuppgifter innan hon gör de andra sällskap på den stora gräsmattan utanför. Dominika Lezior har turen att knipa den sista platsen till kvällens prova på-pass i havskajak.

– Jag älskar vatten och vind så det här ska bli spännande. Jag har aldrig paddlat på stort vatten tidigare men jag gillar utmaningen, säger hon.

Tjugo äventyrslystna deltagare och kanoter i diverse kulörer står uppradade på gräsmattan. Håkan Telander, kanotledare på Kalmar kanotklubb, går igenom grunderna i paddelteknik och manövrering. Efter det tar kvällens tredje ledare, Pontus Påhlsson, vid. Han ber deltagarna att gå ner till bryggorna, där går han igenom det som de flesta verkar vara mest nervös inför - hur de tar sig i och ur kajaken.

Det har blivit dags för instigning och deltagarna samarbetar i par för att undvika ett dopp i det blå. Pontus Ahlgren Wiktorsson är en av de första att komma ner i kajaken.

– Jag har varit med fyra gånger nu. När vi flyttade till Kalmar från Helsingborg så sa vi att vi måste ut och paddla och när vi väl tog tag i det så fastnade vi direkt, säger han.

Klockan har passerat sex och det är hög tid att balans och paddelteknik sättas på prov. Gruppen ger sig iväg. En del kajaker drar in mot land och deltagarna får tips på hur de kan förbättra paddeltekniken. Det gäller att jobba med hela överkroppen.

– Det kul att få människor att upptäcka Kalmar på ett nytt sätt. Det är en sådan frihetskänsla att paddla kajak, säger Torsten Kellander.

Kajakerna navigeras under broar, bort från vass och trots att vinden har tilltagit uppstår inte några större problem.

– De flesta brukar fixa det. Många kan vara lite pirriga till en början men då gäller det bara att ta det lugnt när man går i kajaken och sedan ta sig tid att sitta och känna efter, säger Torsten Kellander.

Gruppen paddlar mot Lindöskolan, bort mot Fredrikskans och sedan tillbaka. Färden tar ungefär 20 minuter. Minuter som tycks rusa förbi och snart har samtliga återvänt till bryggorna för urstigning.

Sommarens sista prova på-pass är således över men mycket pekar på att aktiviteten, som anordnats i 20 somrar, återkommer även nästa år.

– Jag började paddla kajak 1996 och har varit med som ledare till och från sedan dess. Det är så roligt och häftigt när nya människor kommer hit för att prova på och man får se hur de lyckas, säger Torsten Kellander.

Han fortsätter:

– I framtiden önskar jag att kommunen ser till att det blir fler ställen där man kan gå i land med kajakerna för att sätta sig och fika och ha det skönt. Det skulle göra att Kalmar som stad blev ännu mer attraktivt på sommaren.