Äventyr och frihet till havs

Kalmar Artikeln publicerades
"Jag började paddla kajak 1996 och har varit med som ledare till och från sedan dess. Det är så roligt och häftigt när nya människor kommer hit för att prova på och man får se hur de lyckas" säger Torsten Kellander, ledare Kalmar kanotklubb.
Foto:Sandra Killgren
"Jag började paddla kajak 1996 och har varit med som ledare till och från sedan dess. Det är så roligt och häftigt när nya människor kommer hit för att prova på och man får se hur de lyckas" säger Torsten Kellander, ledare Kalmar kanotklubb.

Vågor, vind och natur - tre ting som blir extra påtagliga under ett prova på-pass i havskajak. En aktivitet där balans, koncentration och lugn kommer väl till användning.

Tisdagen bjuder på klarblå himmel och lätt bris. Klockan är halv sex och i den röda klubbstugan ber Torsten Kellander, ledare Kalmar kanotklubb, Dominika Lezior att skriva ner sina kontaktuppgifter innan hon gör de andra sällskap på den stora gräsmattan utanför. Dominika Lezior har turen att knipa den sista platsen till kvällens prova på-pass i havskajak.

– Jag älskar vatten och vind så det här ska bli spännande. Jag har aldrig paddlat på stort vatten tidigare men jag gillar utmaningen, säger hon.

Tjugo äventyrslystna deltagare och kanoter i diverse kulörer står uppradade på gräsmattan. Håkan Telander, kanotledare på Kalmar kanotklubb, går igenom grunderna i paddelteknik och manövrering. Efter det tar kvällens tredje ledare, Pontus Påhlsson, vid. Han ber deltagarna att gå ner till bryggorna, där går han igenom det som de flesta verkar vara mest nervös inför - hur de tar sig i och ur kajaken.

Det har blivit dags för instigning och deltagarna samarbetar i par för att undvika ett dopp i det blå. Pontus Ahlgren Wiktorsson är en av de första att komma ner i kajaken.

– Jag har varit med fyra gånger nu. När vi flyttade till Kalmar från Helsingborg så sa vi att vi måste ut och paddla och när vi väl tog tag i det så fastnade vi direkt, säger han.

Klockan har passerat sex och det är hög tid att balans och paddelteknik sättas på prov. Gruppen ger sig iväg. En del kajaker drar in mot land och deltagarna får tips på hur de kan förbättra paddeltekniken. Det gäller att jobba med hela överkroppen.

– Det kul att få människor att upptäcka Kalmar på ett nytt sätt. Det är en sådan frihetskänsla att paddla kajak, säger Torsten Kellander.

Kajakerna navigeras under broar, bort från vass och trots att vinden har tilltagit uppstår inte några större problem.

– De flesta brukar fixa det. Många kan vara lite pirriga till en början men då gäller det bara att ta det lugnt när man går i kajaken och sedan ta sig tid att sitta och känna efter, säger Torsten Kellander.

Gruppen paddlar mot Lindöskolan, bort mot Fredrikskans och sedan tillbaka. Färden tar ungefär 20 minuter. Minuter som tycks rusa förbi och snart har samtliga återvänt till bryggorna för urstigning.

Sommarens sista prova på-pass är således över men mycket pekar på att aktiviteten, som anordnats i 20 somrar, återkommer även nästa år.

– Jag började paddla kajak 1996 och har varit med som ledare till och från sedan dess. Det är så roligt och häftigt när nya människor kommer hit för att prova på och man får se hur de lyckas, säger Torsten Kellander.

Han fortsätter:

– I framtiden önskar jag att kommunen ser till att det blir fler ställen där man kan gå i land med kajakerna för att sätta sig och fika och ha det skönt. Det skulle göra att Kalmar som stad blev ännu mer attraktivt på sommaren.