Attefallshusen har anlänt

Tvärskog Artikeln publicerades
Attefallshusen för flyktingar som ska till Påryd har kommit. Thomas Gustafsson, vd för Andrewex Tvärskog Timber, är optimistisk inför framtiden. Husen har sålts från Tvärskog till kommunen och hus ingår i sågverkets framtidsstrategi.
Foto:Mats Holmertz
Attefallshusen för flyktingar som ska till Påryd har kommit. Thomas Gustafsson, vd för Andrewex Tvärskog Timber, är optimistisk inför framtiden. Husen har sålts från Tvärskog till kommunen och hus ingår i sågverkets framtidsstrategi.

Attefallshusen som kommunen vill sätta upp i Påryd har kommit. Men de står i Tvärskog under tiden som det överklagade bygglovet avgörs.

De fem stugorna kom med lastbilar i går, fredag, och håller som bäst på att förberedas för att kunna sättas på plats. De ska få verandor och kontrolleras så att allt är tip top innan de tas i bruk. Och om de blivit mycket omdiskuterade i Påryd, så är de varmt välkomna på Andrewex Tvärskog Timber som sålt husen till kommunen. Andrewex, som byggt husen, köpte det nedläggningshotade sågverket när det såg som mörkast ut.

Sedan tre månader är det full produktion som gäller. I mars är tanken att utöka till 100 000 kubikmeter sågad vara.

– Vi är 26 anställda som jobbar och producerar för fullt. Andrewex är Ikeas största furumöbelsleverantör och all furu vi producerar går direkt till ägaren, säger Thomas Gustafsson, vd på sågverket.

    Tvärskogssågen är inne i en uppbyggnadsfas och sneglar på att vidga verksamheten. En idé är att sälja billiga hus tillverkade i Polen på den svenska marknaden via en lokal mellanhand. Ett annat spår är att bli distributionscentral när det polsktillverkade sortimentet för trädgård får en webbaserad försäljning. Det strålar av optimism runt Thomas Gustafsson.

    – Attefallshusen som ska till Påryd är fullutrustade med Ikeamöbler. De är helt inflyttningsklara. De är tillräckligt stora för två personer. Nu gör de en mellanlandning här men det är bara bra för de behöver ändå slutmonteras.

    Husproduktion intresserar vd:n som tror att det finns en marknad för Andrewex hus även i Kalmar med omnejd. Inte minst tror han på orter utanför centrum. För lite exklusivare tomter finns ett alternativ som ligger med i strategin.

    Men hittills är det sågning av gran och fur som står i fokus, med både gamla och nya kunder.

    Andrewex har fem anläggningar och 3 000 anställda.