"Att synas för sakens skull är sällan någon bra idé."

Kalmar Artikeln publicerades

Kommentar

Snart är valdagen här. Efter ett närmare halvår med valet som målet för en stor del, de sista veckorna i princip allt av mitt arbete, är känslorna just nu mycket kluvna. Ambivalens är ordet för dagen.

”För en politisk nörd är bevakningen av valrörelse bland det roligast man kan göra.” skriver Mats Andersson.
”För en politisk nörd är bevakningen av valrörelse bland det roligast man kan göra.” skriver Mats Andersson.

Samtidigt känns det otroligt skönt att livet, på jobbet och privat, återgår till det normala. Det är inte normalt att titta på partiledare på tv:n flera timmar varje kväll. Det känns sorgligt att valrörelsen är över.

För en politisk nörd är bevakningen av valrörelse bland det roligast man kan göra. Det händer liksom något, stort som smått, fast väldigt mycket smått, hela tiden. Spannet mellan erbjudandet att skriva om en skylt på en gata till förslag om 10 000 nya poliser och en extra "semestervecka" för alla barnfamiljer är enormt.

Men just att få skriva om stort och smått, om både rikshändelser och de extremt lokala, det är tjusningen med att vara journalist på en regiontidning under en valrörelse. Ja, för oss är utspel om förslag rörande bussturerna på norra Öland och bättre barnomsorg på landsbygden faktiskt viktigare än alla de utspel som levereras från partitoppar i Stockholm.

Och även om mycket av valrörelsen 2018 går att känna igen från tidigare jag varit med om att bevaka, de är ganska många nu, finns det en stor skillnad. 2018 är året då partier och politiker, med väldigt varierad framgång, försökt att föra en stor del av sina kampanjer via sociala medier.

Naturligtvis har även i år både valstugor, valtal och valaffischer spelat en viktig roll. Alla har vi väl tittat på affischerna och recenserat dem med nära och kära, dissat och hyllat.

Samtidigt har årets digitala valrörelse inte undgått någon som är aktiv på sociala medier. Att gå in på exempelvis Facebook innebär att man möts av rader med leende politiker. En del nöjer sig med ett stylat porträtt med tillhörande budskap, andra spelar in små filmer, ja det finns till och med några som kommit på idén att sjunga fram vad de vill säga.

Att valrörelsen på detta sätt förnyats och förmodligen också breddats är kul och bra, lite småtråkigt dock att långt ifrån alla partier lyckats göra något bra av sin digitala satsning. Att synas för sakens skull är sällan någon bra idé.

Men en sak kan vi slå fast så här dagarna innan valet. Alla som vill har kunnat bilda sig en väldigt bra uppfattning om vad de olika partierna står för och vilka frågor som är viktiga. Det känns bra!

Så nu återstår bara en sak för oss alla, att rösta. Att få rösta i ett demokratiskt val är både en möjlighet och en skyldighet. Vi kanske ses i vallokalen!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.