Åtal för nidbild av Alfsson som Hitler

Kalmar Artikeln publicerades

En tidigare socialdemokratisk politiker från Östergötland la ut en nidbild på Sverigedemokraten Thoralf Alfsson föreställande Adolf Hitler på sin blogg. Nu åtalas han för förtal.

Den nyblivne riksdagsmannen Thoralf Alfsson har under många år haft en egen uppmärksammad och flitigt läst blogg.
I mars 2009 började det strömma in kommentarer på denna om vad andra bloggare skrivit om honom. Det var uppgifter som fick honom att reagera starkt.
På en blogg skriven på en socialdemokratisk portal, s-info, hade den östgötske politikern publicerat en manipulerad bild föreställande Adolf Hitler klädd i uniform med nazistsymboler och allt. Men med en stor skillnad.
Den ökände naziledarens ansikte hade bytts ut mot Thoralf Alfssons med ditmålad karakteristisk mustasch.
–?Bilden gjorde mig både upprörd och arg. Upprördheten blev ännu större när jag såg att den låg ute på en socialdemokratisk portal, säger Thoralf Alfsson.
Publiceringen ledde till en anmälan till JK, som dock inte tog upp ärendet. I?stället gjordes en polisanmälan.
Ex-politikern har i förhör erkänt att det var han som la ut bilden men anser sig inte ha gjort sig skyldig till brott. Anledningen var att han ansåg att Thoralf Alfsson har en främlingsfientlig inställning.
Genom sitt bloggande har Thoralf Alfsson under senare år ofta blivit kritiserad från olika håll. På så sätt är han van vid att hamna i hetluften.
Men i det här fallet, att bli utmålad som nazist, är något helt annat, menar han.
–?Det är en sak att jag får saklig kritik för mina åsikter men när någon jämför mig med Adolf Hitler har en gräns passerats. Därför känns det mycket bra att åklagaren driver det här fallet till domstol, säger Thoralf Alfsson.
Något datum för rättegången mot den numera före detta socialdemokratiske politikerna från Östergötland är ännu inte utsatt.