Krogar i Kalmar nobbar Migrationsverkets id-kort

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Kollage

Asylsökande har stora problem med att få besöka krogarna i Kalmar. En tyst överenskommelse mellan krögarna innebär att Migrationsverkets id-handling inte accepteras.

Är asylsökande inte välkomna som gäster på krogarna i Kalmar? Finns det inofficiell uppgörelse mellan krogägarna i Kalmar som innebär att alla med utländskt utseende hårdkontrolleras i entrén?

Tellis Agrotis, ägare till Krögers, både bekräftar och förnekar. Men det handlar om att gästen ska ha godkänd legitimation, inte om att stoppa gäster med utländskt utseende.

En källa med god insyn i branschen förklarar för Barometern.

– Det finns en överenskommelse mellan krogarna i Kalmar att inte acceptera de asylsökandes LMA-kort som legitimation. Det är i och för sig korrekt eftersom LMA-kortet är en tillfällig id-handling som inte är en giltig legitimation. Det som är tråkigt är att alla med utländskt utseende nu behandlas annorlunda än andra gäster.

Att det är nya rutiner vid entréerna till krogarna i Kalmar var också ett ämne som uppmärksammades på Twitter på lördagskvällen: "Släpper inte in gäster utan svenskt pass." och "pass från exempelvis Syrien accepteras inte."

– Det finns i dag helt klart en rasistisk stämning på krogarna, det är riktigt sorgligt. Ett av skälen som krögarna brukar hävda för att motivera att asylsökande inte är välkomna är att de handlar för lite, ett annat att svenska kunder, många gånger tjejer, skräms bort.

En av krogarna i Kalmar som inte accepterar Migrationsverkets tillfälliga identitetshandling är Krögers. Ägaren Tellis Agrotis ser inte något konstigt med det beslutet.

– Vi släpper in precis alla som vill komma till oss, bara de har en giltig legitimation. Att vi bara skulle släppa in gäster med svenskt pass stämmer inte alls. Du kan ha ett engelskt, holländskt, irakiskt, ja vilket pass du vill bara det är giltigt, säger Tellis Agrotis.

– Däremot accepterar vi inte Migrationsverkets id-handling, och det står mycket klart på det kortet att det inte är en giltig legitimation. Vi accepterar inte heller inte några handlingar som vi inte vet vad det är. Detta har vi diskuterat med polisen så det är inga konstigheter, fortsätter Tellis Agrotis, som också motiverar varför.

– Jag kan inte äventyra vårt alkoholtillstånd genom att släppa in gäster utan giltig legitimation. Jag är ledsen över detta men vi släpper inte in gäster i gympakläder heller, förklarar Tellis Agrotis.