Årets vackraste byggnader i Kalmar är nu nominerade

Kalmar Artikeln publicerades

Kalmars högsta bostadshus, en tågdepå eller ett helt kvarter med flerfamiljshus. Nu är nomineringarna klara för årets stadsbyggnadspris.

I bildspelet ovan presenteras de nominerade husen.

Sedan 2011 har Kalmar kommun delat ut årets stadsbyggnadspris. Nytt för i år är att man har lagt till en kategori, förutom det man kallar för god arkitektur delar samhällsbyggnadsnämnden ut pris för god byggnadsvård. När det gäller god arkitektur har arkitektfirman Tengboms två nomineringar. Det handlar om två uppseendeväckande byggnader med helt olika användningsområden. Kajalen som numera är Kalmars högsta bostadshus och så tågdepån med sina överdimensionerade bokstäver. Det tredje bidraget är Riksbyggens slutetapp vid Erik Dahlbergs väg. Bostadskomplexet har förtätat stadsdelen och är ritat av Sweco-arkitekter.

Stadsmissionens kontor på Södra långgatan har genomgått en varsam renovering och fått tillbaka sin ursprungsfärg. Detta uppskattades så mycket att upprustningen är nominerad till god byggnadsvård. Det är också Handelsbankens hus i korsningen Storgatan och Kaggensgatan. Här har arkitekten Mats Dahlström anlitats för ge huset en touch av forna dagars glans. Stationshuset i Påryd är nyrenoverat, med nya skyltar och träpanel. Det är också nominerat i klassen.