App blev start för guldpraktik

Kalmar Artikeln publicerades
Hamzah Alhariri fick sin drömpraktikplats genom ett slumpmässigt möte med Anders Bjarby på Infomaker. Han tycker att det är väldigt annorlunda än att jobba i Syrien. Det är mer avslappnat och vändligt. – Alla är snälla och hjälpsamma, säger Hamzah Alhariri.
Foto:Anders Johansson
Hamzah Alhariri fick sin drömpraktikplats genom ett slumpmässigt möte med Anders Bjarby på Infomaker. Han tycker att det är väldigt annorlunda än att jobba i Syrien. Det är mer avslappnat och vändligt. – Alla är snälla och hjälpsamma, säger Hamzah Alhariri.

Det började med en app, fortsatte med lunch och slutade med en perfekt praktikplats.

21-årige Hamzah Alhariri chansade, och vann.

– Jag är väldigt lyckligt lottad. Från början visste vi inte att vi båda jobbade med datorer men det var så jag fick praktikplatsen, säger Hamzah Alhariri.

Hamzah Alhariri har varit i Sverige i drygt ett år och väntar på uppehållstillståndet.

I dag är livet bra mycket bättre än för fyra månader sedan. Då fanns det nästan aldrig något att göra - nu har han en praktikplats på Infomaker, ett Kalmarföretag som jobbar med programutveckling, systemutveckling och tjänster inom IT.

  Vägen dit gick en lite annorlunda tur än vanligt. Det började med en app, Welcome-appen, som designats för att underlätta för asylsökande och asylsökande som bor inom samma område att träffas.

  Anders Bjarby, content migration manager på Infomaker, tyckte det verkade intressant.

  – Jag tänkte, jag testar. Jag fick kontakt med Hamzah och erbjöd mig att bjuda på lunch. Vi käkade, hade trevligt och pratade om hur det var att sitta på en båt över havet och hur det är i Syrien. Det är ju en vanlig människa man pratar med.

  Det blev en lunch till, då är en kollega till Anders Bjarby följde med. Samtalet gled in på jobb och utbildning och det framkom att Hamzah Alhariri studerat dataprogrammering och automation i två år på universitetet i Damaskus.

  – Sedan pratade vi om de fria busskorten som var på väg bort då. En praktikplats skulle innebära en fortsättning på busskortet och då tänkte jag vi skulle kunna prova att ha Hamzah hos oss. Jag frågade min vd som sade okej. Och Hamzah är verkligen jätteduktig, säger Anders Bjarby.

  Hamzah Alhariri kom till Sverige med två av sina systrar och en brorsson. Hela familjen har lämnat hemlandet, men ursprungsplanen att alla skulle till Sverige sprack. Nu är familjemedlemmarna spridda över världen.

  Först bodde han på ett asylboende i Kalmar, det var ingen särskilt lycklig tid.

  – Det var hemskt att inte ha något att göra. Jag kände mig hjärndöd. Man blir som galen. Det fanns inget att göra mer än att äta, dricka och sova.

  Alhariri hoppas på uppehållstillstånd och att kunna slutföra sin utbildning i Sverige.

  – Min dröm är att vara programmerare och att leva ett bra liv, säger han.

  Bland sina kompisar på asylboendet var han den ende som provade att få kontakt med en svensk via appen. De andra vågade inte och Hamzah Alhariri blev också avrådd att träffa en okänd person, även på en offentlig plats.

  – Hon var rädd att jag skulle springa på en konstig person och kanske bli skadad. Men det var en bra grej.

  Anders Bjarby är väldigt glad att han tog steget. Förutom en begåvad praktikant på jobbet, har mötet inneburit andra lärdomar.

  – För min egen del har det inneburit att jag har blivit av med fördomar jag hade. Även om jag inte trodde att jag hade några. Vi är ganska lika. Det är så lätt att skaffa sig en viss uppfattning utifrån nyhetsflödet. Det är IS, militären, flyktingar. Men här är en vanlig kille. Jag kan absolut rekommendera andra att pröva. Det går att hitta spetskompetens. Det gjorde vi.