Anställd brännskadad av frityrolja

Kalmar Artikeln publicerades

En anställd på en hamburgerrestaurang i Kalmar brände sig när den skulle rengöra fritöserna. Arbetsmiljöverket kräver nu att bristerna ska åtgärdas.

Den 26 juni blev en anställd på Max hamburgerrestaurang på Trädgårdsgatan i Kalmar skadad. Skadan skedde i samband med rengöringen av fritöserna. Det var under rengöringen som den anställda brände sig på varm frityrolja som stänkte upp på båda armarna.

– Vid olyckan så hade den anställda missat att använda skyddsutrustningen som är obligatorisk vid rengöring av fritöserna. Utrustningen ska ha funnits till hands, säger Amelie Hult, HR partner på Max hamburgerrestaurang AB.

Efter händelsen behövde den anställda uppsöka sjukvård, enligt Amelie Hult mår den anställda bra med tanke på omständigheterna.

– Som väl är inträffar olyckor väldigt sällan. Vi har tydliga rutiner gällande information, kommunikation och åtgärder som ska vidtas om något inträffar, säger Amelie Hult.

Max anmälde händelsen till Arbetsmiljöverket som har inspekterat restaurangen. Arbetsmiljöverket kom fram till att restaurangen brast i informationen gällande hur personalen ska hantera fritöserna för att undvika brännskador. Nu ställer Arbetsmiljöverket krav på att restaurangen behöver förtydliga sina instruktioner.

– Arbetsmiljöverket hade inga synpunkter på arbetsmiljön då både säkerhetsrutiner för arbetsmomenten och skyddsutrustningen fanns på plats. Men efter händelsen har vi själva påmint och förtydligat för vår personal om vilka rutiner som gäller, säger Amelie Hult.

Max har tills den 9 oktober på sig att svara Arbetsmiljöverket och skicka in sin utredning om händelsen. Om de inte åtgärdar bristerna kan de få ett förläggande eller ett förbud.

Alla som arbetar på Max genomgår en sex dagar lång introduktion, där får de lära sig om bland annat om arbetsmiljö och säkerhet. Den anställda ska ha fullföljt utbildningen enligt Amelie Hult.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.