Annie sneglar på Öland – Sveriges framsida

Kalmar Artikeln publicerades

Öland är Sveriges framsida. Så resonerar gärna i ölänningarna själva i alla fall och jag säger inte emot. Öland är alldeles underbart och jag har själv mången gång njutit under den sköna Ölandssolen långt ifrån huvudstadens stress och press. Gärna med Ölandskroppkakor och ostkaka med sylt och grädde inom armlängds avstånd. Och stockholmarna älskar också Öland. Det är rena rama 08-invasionen såväl vid midsommar som vid Victoriahelgen. För att inte prata om Skördefesten.

Och nu är frågan om Sverige tänker göra som Öland även när det gäller politiken, ja kanske till och med ända upp på regeringsnivå. För första gången någonsin har Centern, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet beslutat att bilda majoritet tillsammans på hela Öland, det vill säga både i Borgholms kommun och Mörbylånga kommun. Ölandsmoderaterna som hade hoppats på en annan lösning satte kaffet i vrångstrupen när Centern valde ett blocköverskridande styre och frågan är om Annie Lööf väljer samma väg även för Sverige.

Så här långt håller Alliansen ihärdigt ihop men för att Moderaterna, Centern, KD och Liberalerna ska bilda regering krävs att en av följande två saker inträffar:

• Att S släpper fram en alliansregering. Därmed skulle S stödja en borgerlig regering och samtidigt förlora sin möjlighet att agera oppositionsparti. En förlora-förlora-situation med andra ord. När S i Nederländerna medverkade till en borgerligt ledd regering rasade partiet från 25 till 6 procent.

• Att SD släpper fram en alliansregering utan att få något i utbyte. SD har redan sagt att det inte kommer på fråga. Dessutom säger allianspartierna själva nej till detta upplägg.

Slutsatsen är att sannolikheten för en ren alliansregering är mycket liten. Annie Lööf har i så fall två huvudalternativ kvar att välja på.

• Antingen släpper Centern fram en M-KD-regering. Det möjliggörs av att Centern, Liberalerna och SD inte röstar emot Ulf Kristersson vid statsministeromröstningen vilket även signalerar att C, L och SD är öppna för att möjliggöra M-KD-budgetar under mandatperioden.

• Eller så säger Centern ja till Ölandsalternativet, det vill säga en blocköverskridande mittenregering där något eller några av partierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna ingår. Det kan vara allt ifrån alla fyra partierna till bara ett av dem. Eller C, L och MP. Oavsett vilket skulle en sådan regering möjliggöras av att alla fyra partier avstår från att rösta emot när förslaget presenteras i riksdagen. Vänsterpartiet behöver inte ingå i regeringen men avstår även de från att rösta emot.

Dessa två huvudalternativ markerar att väldigt mycket handlar om Centerpartiet och Annie Lööf. Centern behöver ta ställning till två stora frågor:

1) Hur får man igenom mest centerpolitik?

Med en blocköverskridande mittenregering eller med en M-KD-regering? Det är lätt att anta att svaret är en M-KD-regering för de ingår ju i samma allians. Men paradoxalt nog skulle en M-KD-regering kunna stödja sig på S och SD i en rad frågor, till exempel migrationen. I en mittenregering skulle Centern få gehör för frågor som miljö- och klimat men kanske även småföretagande och glesbygdssatsningar. En central skillnad är givetvis att Centern själva skulle ingå i mittenregeringen.

2) Hur minimerar C risken för en svekdebatt?

Om C möjliggör en M-KD-regering beroende av SD eller om C regerar med stöd av S? En Iniziomätning under valveckan om huruvida Alliansväljarna vill att deras parti ska vara berett att regera med hjälp av SD gav en tydlig indikation. Bara 8 procent av C:s väljare svarade ja jämfört med 72 procent av KD:s och 64 procent av M:s väljare.

Hur som helst tycks Alliansen nu i första hand sikta på en alliansregering. Men om det alternativet når vägs ände behöver nog alla partiledare ett par dagars vila. Jag skulle då inte bli förvånad om en välkänd kvinna från Värnamotrakten ses skymta på Ölandsbron och en stund senare inta kroppkakor med krösamos någonstans mellan de storslagna väderkvarnarna på Sveriges framsida. Måhända sneglar Annie Lööf och Centern på Ölandsmodellen även för Sverige som helhet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.