Anna Thore gör comeback

Kalmar Artikeln publicerades
Johan Persson (S) har tjatat en längre tid på Anna Thore att bli socialdemokratisk politiker. Nu är hon sedan några månader tillbaka medlem i partiet. I den nya rollen ser hon sig främst som fritidspolitiker.
Foto:Suvad Mrkonjic
Johan Persson (S) har tjatat en längre tid på Anna Thore att bli socialdemokratisk politiker. Nu är hon sedan några månader tillbaka medlem i partiet. I den nya rollen ser hon sig främst som fritidspolitiker.

Tillbaka i politiken, men i nytt parti. Grönt blir rött men ambitionen att miljöfrågorna ska få större utrymme i S.

För tre år sedan upphörde samarbetet mellan S och MP. Anna Thore, då Miljöpartist, var kommunalråd och helt plötsligt utan ett heltidsarvode. I stället satsade hon på en karriär inom näringslivet som miljökonsult hos WSP. Men nu har mannen som i egentlig mening skickade ut henne från politiken övertygat henne att komma tillbaka.

– Vi får inte glömma att det var en konflikt mellan partier inte mellan personer. En av de saker jag verkligen ångrar är att jag inte lyckades övertala henne att bli medlem hos oss när jag tillträdde för drygt tio år sedan, säger Johan Persson (S).

Han menar att Anna Thore med sin kunskap och tidigare erfarenhet av politik kommer att passa väl in i partiet då de vill vässa sina miljöfrågor.

Anna Thore själv säger att hon växt upp i ett socialdemokratiskt hem med väldigt röda värderingar. Och att det därför inte är svårt att ta till sig partiets politik. Men hon återinträder på grund av hennes hjärtefråga. Vatten.

– Det jobbar jag med i mitt nuvarande jobb också. Men jag känner väl att jag inte når ända fram. Jag saknar det där extra steget där man verkligen kan påverka, säger hon.

Förmodligen är du ett av få före detta kommunalråd som gör comeback i nytt parti, vad har varit svårast?

– Jag lyft frågan hemma och där var det inga problem. Nej, det handlar nog om att jag är rädd för vad omgivningen ska tro.

Avgörande för Anna Thore är kommunens ambitioner att bli Sveriges bästa vattenkommun.

– Är det att vara sosse att prioritera vattenfrågor så är jag definitiv det.

Anna Thore är bara en av profiler som på kort tid valt S. Tidigare har Lindsdals tidigare rektor Mats Nyblom, livsstilscoachen Maria Kehagia och Ulf Jonzon som arbetat förebyggande i Oxhagen, Berga och Norrliden berättat att de blivit medlemmar i S.