Andreas Jakobsson: Släng inte bra matvaror

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Mats Andersson

Matsvinnet i Sverige är enormt. En beräkning från 2014 pekar på att enbart hushållen i Sverige slänger 941 000 ton mat, på ett år.

Att frågan om hur vi hanterar vår mat är något som intresserar många märktes när författaren till boken Svinnlandet, Andreas Jakobsson, besökte Kalmar stadsbibliotek. Åhörarplatserna var helt slut och ett antal besökare fick stå för att kunna lyssna.

Under en dryg timme talade Andreas Jakobsson både om sitt eget liv med dumpstring, att ta tillvara på mat som andra, privatpersoner och företag slängt, och om hur man själv kan bidra till att svinnet i samhället minskar.

– Det finns mycket vi kan försöka påverka, självklart handlar det också om stora beslut. Ta EU:s kvotsystem för fiske som ett exempel. Det innebär att omkring hälften av all fisk som fångas slängs tillbaka, död. I norge och Island har man inte ett sådant kvotsystem, där tar man tillvara på fisken man fångar, förklarade Andreas Jakobsson.

Vad kan jag som privatperson göra för att minska matsvinnet?

– Mitt första, och bästa, råd är enkelt. Sluta att kolla på bäst-före-datum, strunta i den märkningen helt och hållet. Lukta och smaka på maten i stället. Faktum är ju att bäst-före-datum, det infördes på 1970-talet, innan dess hade vi inte den märkningen. Bäst-före-datum är något helt annat än sista förbrukningsdatum, den ska vi inte strunta i. Slänga inte mat som inte är dålig, säger Andreas Jakobsson.

Ett annat förslag som Andreas Jakobsson presenterade är att återinföra skatt på både brännbara sopor och organiska sopor. Det ska kosta pengar att slänga varor i onödan.

Vad tycker du? Kommentera, dela och gilla gärna artikeln nedan.