Andersson: Sverigedemokraterna vågmästare i nya regionen

Kalmar Artikeln publicerades

Sverigedemokraterna blir vågmästare i landstinget. Den rödgröna ledningen tappade sin majoritet, främst beroende på att Miljöpartiet kan får lämna landstingspolitiken.

Landstings/regionpolitiken kommer att förändras, det verkar stå klart redan när hälften av rösterna är räknade. Sverigedemokraterna går kraftigt framåt och kommer att bli en klar och tydlig vågmästare.

Samtidigt gör den sittande rödgröna majoriteten ett dåligt val och ser ut att bli mindre än Alliansen. Ett faktum som Centerpartiets landstingsråd anser tala för sig själv.

– Om, vilket mycket tyder på nu, vi i Alliansen blir tydligt mycket större än de rödgröna, då är det min utgångspunkt att vi ska styra landstinget, säger Christer Jonsson.

Hur hanterar ni att SD blir vågmästare?

– Mitt besked är lika tydligt nu som före valet, vi för inte några samtal med Sverigedemokraterna. Vi får i stället på något sätt säkerställa att bugdetarbetet går att genomföra, fortsätter Christer Jonsson.

Christer Jonssons besked uppskattar inte Martin Kirschberg, SD:s regionrådskandidat.

– Står sig det valresultat vi ser nu så är vi landstingsfullmäktiges näst största parti. Då måste de övriga partierna ta oss på allvar och prata med oss. Gör man inte det är det direkt oansvarigt, jag skulle till och med vilja kalla det odemokratiskt. Man kan inte utesluta det parti väljarna röstat fram som fullmäktiges näst största.

Martin Kirschberg har inte bestämt sig, men mycket talar för att Sverigedemokraterna nu tar initiativet till samtal mellan samtliga partier.

– Jag kan inte säga något bestämt i kväll, men det känns sannolikt att vi tar ett initiativ för att få till stånd samtal, vi måste prata med varandra.

Från den rödgröna sidan var det resultat som sakta rullade fram under valkvällen en stor besvikelse. Landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S) ville inte kommentera något innan valet var sluträknat.

– Vi kan se att vi ligger lägre just nu än vad jag tror kommer att bli slutresultatet. Det går inte att kommentera ett valresultat innan det är klart. Jag hoppas naturligtvis på att vi när allt är räknat kommer att behålla majoriteten.

Men för att de rödgröna ska ha chansen att behålla makten krävs att Miljöpartiets resultat ökar rejält när de sista rösterna räknas. När drygt hälften av rösten räknats är nämligen Miljöpartiet ett före detta landstingsparti.

Ett faktum som främst Allianspartierna nogsamt noterat under kvällen. I dagsläget har de rödgröna en egen majoritet mot den samlade oppositionen, Alliansen och Sverigedemokraterna, med ett enda mandat. Med ett minskat väljarstöd för Socialdemokraterna och utan Miljöpartiet är S-V klart mindre än Allianspartierna.

Det detta valresultat dock också kan öppna upp för med tanke på SD:s vågmästarroll är nya majoriteter över blockgränserna. Landstinget har en lång tradition av samarbeten över blockgränserna även om det då inte handlade om rena majoritetssamarbeten.

Frågan nu är om ett samarbete mellan exempelvis S, C och L är möjligt i praktiken, inte enbart i teorin.