Anders Henriksson: Vi ligger i Sverigetopp

Kalmar Artikeln publicerades

– Visst har vi tuffa utmaningar framför oss. Men det finns all anledning att vara stolt över vad vi gjort de senaste fyra åren.

Landstingsrådet Anders Henriksson (S) sammanfattar den gångna mandatperioden

Anders Henriksson (S) har målet med årets val klart. Landstinget/regionen ska även efter valet ledas av de tre partierna S, V och MP.
Foto: Mats Holmertz
Anders Henriksson (S) har målet med årets val klart. Landstinget/regionen ska även efter valet ledas av de tre partierna S, V och MP.

Personalbrist och skenande kostnader för inhyrd personal men också hög tillgänglighet och mycket nöjda patienter. Bilden av landstinget i Kalmar län har två sidor. En verklighet Anders Henriksson är väl medveten om.

– Jag tycker det viktigaste är att vi i mätning efter mätning kan konstatera att våra medarbetare gör ett fantastiskt bra jobb. Vi ligger i Sverigetopp när det gäller tillgänglighet, kvalitet och patientbetyg. Detta ska vi alla vara stolta över, säger Anders Henriksson.

När Anders Henriksson själv får möjligheten att titta tillbaka på de fyra år som gått sedan valet 2014 är det främst två saker han lyfter fram, ekonomi och utbildningssatsningar.

Anders Henriksson (S)
Foto: Mats Holmertz
Anders Henriksson (S)
”Vårt mål är att, tillsammans med övriga landsting i Sverige, bli helt oberoende av hyrpersonal.”

– Vi kan nu, och det gör jag med stolthet, konstatera att vi redovisat överskott på sista raden i bokslutet 13 år i följd, det är unikt. Tack vare detta har vi kunnat miljardsatsa på att både renovera lokaler och bygga helt nya, det är mycket tunga investeringar vi bekostar med eget kapital.

– Minst lika viktiga är våra utbildningssatsningar. Då talar jag främst om hur vi medvetet gjort det möjligt för personal att vidareutbilda sig och på att vi kraftigt utökat antalet ST-block för allmänläkare. Sedan är det naturligtvis väldigt bra att vi om några månader får vara med om att läkarutbildningen startar på Linnéuniversitetet, det är en viktig framtidssatsning, förklarar Anders Henriksson.

I valet 2014 fanns bland era vallöften: ”en helt köfri vård 2018”, en kraftsamling mot de ökade kostnaderna för hyrläkare” och en avgiftsfri sjukvård för fler äldre.” Dessa löften har inte uppfyllts, hur ser du på det?

– Jag har aldrig förnekat att vi har och kommer att ha utmaningar. De här tre punkterna är fortfarande mål vi ska uppfylla. När det gäller hyrkostnaderna är verkligheten den att att det inte bara är vi, det gäller nästan alla landsting, har stora problem med att rekrytera personal. Vårt mål är att, tillsammans med övriga landsting i Sverige, bli helt oberoende av hyrpersonal. Men samtidigt, och det är viktigt. Vi får aldrig äventyra tillgängligheten och patientsäkerheten, säger Anders Henriksson.

Fakta

Fem löften - uppfylldes de?

Socialdemokraterna gick till val i landstingsvalet 2014 med fem tunga vallöften. Få av dem är uppfyllda nu fyra år senare.

1. Målet är en helt köfri vård 2018. Inte uppfyllt.

2. Kraftsamling mot de ökade kostnaderna för hyrläkare. Inte uppfyllt

3. Skapa en läkarutbildning i Kalmar län. Uppfyllt

4. Landstinget ska garantera cancersjuka behandling inom fyra veckor. Till stora delar uppfyllt

5. Införa avgiftsfri sjukvård för fler äldre. Inte uppfyllt, endast äldre över 85 år har fått fri sjukvård.

Visa mer...

Vilken är då, anser Anders Henriksson, landstingets största problem att lösa de kommande åren. Eftersom Anders Henriksson är en välutbildad och slipad politiker väljer han att undvika ordet problem. I det politiska vokabulären heter det istället utmaning.

– Vår största utmaning är utan tvekan personalrekryteringen. Vi står inför en tid då vi har stora pensionsavgångar. Samtidigt är det nödvändigt för att vi ska kunna behålla vår höga kvalitet och tillgänglighet att vi lyckas rekrytera ny personal. Vi arbetar väldigt hårt med lyckas hitta sätt som lockar personal till oss. Det är tufft men jag är övertygad om att vi kommer att lyckas.

Hur ser du på den politiska framtiden? Vem får styra landstinget/regionen efter valet?

– Mitt mål är att vinna valet med den rödgröna majoritet vi har idag. Vi har bra samarbete och faktiskt också, tycker jag, goda relationer med oppositionen i Alliansen. Men jag kan ju inte säga något om valresultatet i dag, det kanske måste till andra samarbeten. Det enda jag kan ge ett definitivt besked om är att vi i Socialdemokraterna inte på något sätt kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Anders Henriksson tydligt.

Fakta

Fem viktigaste frågorna valet 2018

De fem viktigaste frågorna i valet till nytt regionfullmäktige.

• Korta vårdköerna.

• Lös rekryteringsproblemen.

• Sänk kostnaderna för hyrpersonal.

• Infrastrukturen.

• Tillväxt i länet.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.