Anders Enström: Webbrekord och fyra priser i världens största designtävling

Kalmar Artikeln publicerades

Först fick vi beskedet att Barometern-OT vunnit fyra priser i världens största tidningsdesigntävling. Sedan kom rekordsiffrorna för webben. En bra dag för tidningens strategi: Att satsa digitalt, men samtidigt värna om papperstidningen.

På onsdag eftermiddag släpptes siffrorna från Kia-index, företaget som kvalitetssäkrar branschens webbstatistik. Under vecka 9 noterade vi 1 958 055 sidvisningar, ett rekord med nästan en halv miljon sidvisningar. Av landsortstidningarna i Sverige var det bara Västerbotten-Kuriren i Umeå som noterade en högre siffra.

Resultatet hänger naturligtvis ihop med det intensiva snöovädret som svepte in över länet. Trafikolyckorna avlöste varandra, vägar stängdes av, skolskjutsar i flera kommuner ställdes in och behovet av uppdaterade lägesrapporter var stort.

Att få så många digitala läsare i detta läge, när samhället gungar till, är ett stort förtroende. Det tackar vi för. Att ni söker er till oss för att få veta vad som hänt är verkligen ingen självklarhet.

”Vi har lärt oss att enda vägen till digitalt genomslag är att ständigt leverera. Med snabbhet, kvalitet och relevans.”
Snökaoset i Kalmar med omnejd drog rekordmånga läsare till Barometern-OT:s webb.
Foto: Mats Holmertz
Snökaoset i Kalmar med omnejd drog rekordmånga läsare till Barometern-OT:s webb.

Samtidigt har vi arbetat hårt för att det ska bli så. Vi har lärt oss att enda vägen till digitalt genomslag är att ständigt leverera. Med snabbhet, kvalitet och relevans. Brister vi i leveransen försvinner ni läsare, så enkelt är det. Det är därför vi i dag har webbredaktörer i tjänst dygnet runt, sju dagar i veckan. Det är därför vi har infört så kallade radarreportrar som ständigt scannar av vad som händer här och nu i vårt spridningsområde. I den digitala världen är snabbhet en viktig kvalitet.

Men en tidning måste vara mer än snabb. Vi måste också göra journalistik med ett annat syfte, i ett annat tempo, som uppmuntrar till reflektion och ger fördjupade insikter. Också det har vi lagt mycket utvecklingskraft på det senaste året.

Men journalistik som inte presenteras på ett bra sätt är bortkastad, den kommer inte att upptäckas. Med en engagerad, genomarbetad och spännande design ökar chanserna att innehållet når ut. Att det träffar läsarens hjärta. Därför är det fantastiskt roligt att Barometern-OT nu belönats med inte mindre än fyra hedersomnämnanden i världens största tidningsdesigntävling, som arrangeras av Society for News Design, SND.

Reportagen är alla layoutade av Mikael Eklund, som också tagit bilderna till flera av de belönade bidragen. Kännetecknande för de vinnande sidorna är också att det handlar om journalistik som fått ta tid att göra. Det här är inga enkla, snabba berättelser. Det här är innehåll som kräver en del av läsarna, men som också ger mycket tillbaka.

En bra dag, som sagt. För den snabba digitala journalistiken. Och för den långsamma tryckta. Helt i linje med Barometern-OT:s strategi, som enklast beskrivs i termen ”både och”. Vi lägger stora resurser på att utveckla de digitala kanalerna, men fortsätter lägga kraft på att göra bra papperstidningar. Det är vårt vägval.

Inte för att sätta rekord eller vinna priser, även om det piggar upp.

Utan för att ni läsare vill ha det så.

Här är tre av de belönade reportagen:

Omar – en sann saga

Drömhotellet – strimma av hopp i oviss vardag

Jeanssondynastin i Kalmar

Läs hela reportaget på här.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.