Anders Enström: Röd dag – ett perfekt tillfälle att logga in

Kalmar Artikeln publicerades

I dag, tisdag, är det röd dag och många loggar ut från jobb och måsten. Kanske väntar hängmattan, solstolen eller ryggläge i vardagsrumssoffan. Ett perfekt tillfälle att logga in och läsa Barometern-OT:s extra e-tidning.

Allt fler av er prenumeranter har upptäckt e-tidningen, den lättlästa digitala kopian av papperstidningen. Sedan i höstas har användandet ökat med över 10 procent. En vanlig dag är ungefär 4 500 av er inne och bläddrar i sin e-tidning.

De flesta väljer att läsa den via appen i surfplattan eller i mobilen, andra bläddrar sig fram på datorn. Poängen med e-tidningen är flera:

1. Du kommer åt din tidning överallt och när du vill, på semestertrippen, på bussen till jobbet eller när någon annan i familjen lagt beslag på papperstidningen.

2. Via e-tidningsarkivet kan du leta fram äldre tidningar, ända sedan hösten 2013.

3. Du kan läsa både Barometern och Oskarshamns-Tidningen. Bra för oskarshamnare som vill läsa mer om Öland och Kalmar FF, och för nybrobor som vill läsa mer om IK Oskarshamn och Hultsfred.

4. Du kan läsa den redan vid midnatt, flera timmar innan den tryckta versionen dimper ner i brevlådan.

E-tidningen ingår i alla prenumerationer och den som ännu inte aktiverat sitt digitala konto gör det enkelt genom att klicka på ”logga in” på webbsidan och följa instruktionerna. För att läsa den i surfplattan eller mobilen måste du också ladda ner Barometern-OT:s app, det gör du på ditt vanliga sätt i App store eller Google Play. Läs mer här.

Det finns många sätt att ta till sig Barometern-OT:s innehåll. Det intressanta är att läsningen tycks öka i alla kanaler just nu.

Papperstidningen ökade sin räckvidd under 2016, den når nu i genomsnitt 94 000 läsare varje dag (Källa: Orvesto Konsument 2016 Helår). Samtidigt ökar läsningen på vår webbsida. Under våren 2017 har sidvisningarna ökat med 31 procent jämfört med under samma period i fjol. (Källa: Kia Index).

Närmare 60 procent av er prenumeranter har valt att aktivera era digitala konton som gör att ni har tillgång både till e-tidningen och allt innehåll på webbsidan. Det visar att de flesta läsarna i dag inte är pappersläsare eller digitala läsare – utan både och.

Många tycks uppskatta papperstidningens upplägg – också som digital kopia. För strukturen, för att den sammanfattar och prioriterar i det konstanta nyhetsflödet – och för vetskapen om att den har en början och ett slut. Det är lite paradoxalt att det som alltid ansetts vara papperstidningens svaghet – att den inte är uppdaterad med stundens nyheter – nu allt oftare nämns som dess styrka. Att läsa offline, utan pling och pushnotiser, har blivit lyx.

Samtidigt vill de flesta läsare vara uppdaterade här och nu i sina digitala flöden. Det är därför vi är bemannade på webben 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, 365 dagar om året. För att ni ska få veta först. Ni som är prenumeranter, och loggar in, får dessutom mer än andra. Det kan vara exklusiva nyheter, fördjupningar, tips, recensioner, kommentarer eller tv-sändningar.

Eller som i dag: en extra e-tidning.