Anders Enström: Låt inte smutsen förstöra valrörelsen

Kalmar Artikeln publicerades
Anders Enström, chefredaktör och ansvarig utgivare för Barometern-OT.
Anders Enström, chefredaktör och ansvarig utgivare för Barometern-OT.

Kan vi inte komma överens om en sak, så här 100 dagar före valet?

Att försöka hålla smutsen borta.

För den som uppskattar demokrati går vi nu in i den bästa av tider. I hundra dagar kommer vi med stigande intensitet att prata om hur samhället ska utvecklas på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Ideologier och visioner ska ställas mot varandra, skiljelinjer i sakfrågor ska göras tydliga. Argumenten för och emot ska mötas och prövas. Förtroende ska förtjänas. För om 100 dagar ska vi medborgare ta ansvar. Vi ska bestämma vilka som ska få styra kommunen, regionen och landet framöver.

Så självklart och enkelt det låter.

Så svårt det kan bli. Om vi inte hjälps åt att hålla rent.

För årets valrörelse förespås bli smutsig.

Antagandet görs efter erfarenheter från valrörelser i andra länder, inte minst den amerikanska. Där har man sett hur trollfabriker och främmande makter systematiskt försökt påverka eller underminera den demokratiska processen. Man har också sett hur den traditionella debatten blivit mer plump och hetsig, och där har världens mäktigaste man, Donald Trump, tydligt visat vägen.

Falska politiska nyheter kommer sannolikt att dyka upp även hos oss, både nationellt och lokalt, och där gäller det för oss alla att ta ansvar, att tänka källkritiskt. Vad är det vi sprider?

Men låt oss prata om den andra smutsen som riskerar att proppa igen den demokratiska processen. Om smutsen i det politiska samtalet.

Först: Vi kommer aldrig att tycka lika. Det är liksom en av poängerna med demokratin. Och vi får framföra våra skilda åsikter. Det är liksom meningen med yttrandefriheten. Och eftersom politik är viktigt kan en debatt också väcka känslor och trigga temperament. Det hör till. Så ska det vara.

Men problemet är när person går före sak. När hån får fler applåder än sakliga argument. Och när det börjar bli ointressant att skilja fakta från lögn.

Jag är inte särskilt orolig för samtalet i de folkvalda kamrarna, i fullmäktige eller riksdag. Reportaget här under, från landstingsfullmäktige, vittnar också om ett debattklimat som håller sig inom ramarna.

Min oro gäller snarare de digitala kanalerna, och det som sägs på bloggar, i kommentarsfält och i sociala medier. Där finns hålor där ingen städar, bakgårdar där den som borde hålla efter medvetet låter bli. Där kränkningar används för att bekräfta gemenskapen. Det är där den värsta smutsen uppstår, och tyvärr får avsevärd spridning.

Följden blir polarisering. En samhällsdebatt där paradoxalt nog inga åsikter möts. Där ingen lyssnar på den andra, där ingen tar intryck.

Förfärligt för en demokrati. Och riktigt illa för en valrörelse.

Men hundra dagar återstår – så låt oss göra motstånd. Som politiker, medborgare och mediehus.

Politiker har ett stort ansvar, genom att gå före och sätta tonen. Lyssna på förstagångsväljaren Hedvig Björkman i artikeln ovanför: ”Man behöver inte låta överlägsen, utan bara försöka förklara vad man tycker”.

Vi medborgare har alla ett ansvar för vilka rum vi kliver in i, vad vi sprider och uppmuntrar.

Och medierna då? Vilket ansvar har vi på Barometern-OT?

Naturligtvis ett stort ansvar. Det är liksom därför vi finns till. Vi existerar för att göra nytta i våra lokala samhällen, för att genom oberoende journalistik bidra till en levande demokrati. Det är vårt uppdrag från stiftelsen som äger oss.

Och det ansvaret tar vi med oss in i valrörelsen.

Därför värnar tidningen om det goda politiska samtalet, där sak går före person.

Därför ska Barometern-OT vara en plats där åsikter möts på ett respektfullt sätt. På nyhetsplats, på debatt- och insändarsidor och i kommentarsfält på webben.

Därför kommer vi att sätta press på politiker att vara konkreta, tydliga och begripliga med sina egna politiska förslag.

Därför kontrollerar vi att det som påstås är sant och undersöker om politikerna gjort vad de lovat att de skulle göra.

Därför strävar vi efter att ge så många perspektiv som möjligt genom att låta många olika röster komma till tals.

Det kan invändas att detta är journalistikens ständiga uppdrag, vanliga år såväl som valår. Så är det. Men när hundra dagar återstår till valet 2018 känns uppgiften faktiskt viktigare än någonsin. För smutsen måste hållas undan.

Är vi överens om det?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.