Anders Enström: Här finns dunderkuren för den som behöver komma i kapp

Kalmar Artikeln publicerades

Inga planer så här dagen före valet?

Då kommer ett sista-minuten-tips: Kolla in Valet 2018-sidan på Barometern.se.

Jo, jag vet att inte låter som ett vanligt lördagsnöje. Men om det är någon helgdag då lättsamma sysselsättningar ska läggas åt sidan för en gnutta allvar är det just i dag. För i morgon ska vi alla ta ansvar för hur nationen, landstinget och kommunerna ska styras de närmaste fyra åren.

Låt mig gissa en sak. Du har följt rikspolitiken ganska noga och tycker nästan att partiledardebatterna i riks-tv börjar kännas som repriser. Du vet liksom hur Stefan Löfven kommer att bemöta Ulf Kristerssons argument om skattesänkningar. Du har lärt dig hur Jimmie Åkesson och Annie Lööf höjer rösterna i migrationsfrågan. Du har hört dig själv och andra spekulera kring de fem troligaste regeringskonstellationerna. Och sannolikt börjar du bli säker på hur du ska rösta.

I riksdagsvalet.

Men hur är det med insikterna på lokal och regional nivå? Vet du var partierna står när det gäller sjukvårdens viktigaste frågor? Eller hur de lokala politikerna vill utveckla din kommun?

Låt mig gissa igen: Här finns luckor i beslutsunderlaget.

Ändå är på de här nivåerna majoriteten av dina vardagsfrågor avgörs: Sjukvård, skola, äldreomsorg, kollektivtrafik, förskola, parkeringar, bostadsbyggande, integration, kultur, stadsplanering, satsningar på idrottsanläggningar och en hel del miljöbeslut. Till exempel.

Jag kanske är orättvis, och jag har inget vetenskapligt underlag för mina gissningar, de bygger bara på egna slutsatser av samtal med läsare och människor runt mig och på vad jag ser i sociala medier.

Det är ju faktiskt tre val vi ska göra. Därav mitt tips om Barometern-OT:s valsida på nätet – en dunderkur för den som vill komma ikapp när det gäller lokal och regional valkunskap.

Där hittar du till exempel:

• Artikelserien Valets viktigaste frågor. Fördjupad lokal läsningkring integration, skolan, välfärden, tryggheten, äldres villkor, miljön och landsbygden. Vi har utgått från de människor som berörs. Och bett om politikernas förslag.

Valresan. Vår tv-reporter Jonatan Bergöö har besökt tidningens samtliga kommuner för att fånga röster kring ortens viktigaste frågor.

Valduellen. Vi har låtit några av länets tyngsta politiker mötas i tv-studion för att debattera valets viktigaste frågor.

Valskolan. Allt du behöver veta om hur det går till att rösta.

Marcus Oskarssons analyser. Den unika rösten från Virserum, som gjort till sitt kall att göra politiken begriplig och underhållande, har bidragit med analyser under hela valrörelsen.

Kulturen i valet. Partierna frågas ut om den regionala kulturpolitiken. Tips: missa inte faktarutorna om vilken kultur de valda politikerna faktiskt konsumerar…

Valboksluten. En genomgång av vad politikerna åstadkommit i kommunerna under den gångna mandatperioden. Vi går igenom vad som lovades, vad som genomförts och vad som inte blivit av.

Parti för parti eller kommun för kommun. Här kan du enkelt sortera fram allt vi skrivit om just det partiet eller just den kommunen du är intresserad av.

• Kommentarer. Vår erfarna samhällsreporter Birgitta Hultman har analyserat och satt saker i sitt sammanhang.

• Opinionsbildning. Barometern-OT:s ledaravdelning har jobbat för högtryck den senaste månaden. Här hittar du argument att använda – eller träna dig i att bemöta.

Valkompasser. Gör testen som visar hur dina åsikter matchar partiernas, för riksdagsval, landstingsval och kommunval.

Vill du veta ännu mer om de lokala politikernas avsikter kan du gå till debattsidan på sajten. Där ligger hundratals debattinlägg i framför allt regionala och lokala frågor. Och den som vill får gärna kommentera och vidga diskussionen.

Jo, jag förstår att den här listan inte låter som lördagsgodis. Men i morgon, när vallokalen stängt, är det fyra år till nästa val. Fyra år tills du får chansen att bestämma igen.

Så någon timma kan det väl vara värt att offra i dag?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.