Anders Enström: Nu öppnar vi läsningen om valet för alla

Valet 2018 Artikeln publicerades
Anders Enström, chefredaktör Barometern-OT.
Anders Enström, chefredaktör Barometern-OT.

Många är kluvna. Har inte bestämt sig. Tycker det känns svårt.

En alldeles utmärkt utgångspunkt när några veckor återstår till valet.

En människa som tvekar är fortfarande beredd att ta nya intryck. Att lyssna, väga argument och ompröva sina tidigare ställningstaganden är ett sunt beteende i en demokrati som vill vara levande.

Visst kan det ta tid och vara jobbigt, men vem har sagt att val ska vara enkla?

Demokratin förtjänar faktiskt en viss ansträngning.

Den amerikanska organisationen Freedom house, som bedömt hur demokratin och friheten utvecklats i världen sedan 1973, konstaterar i sin senaste rapport från 2018 att demokratins ställning i världen minskar för 12:e året i rad. I dag betecknas 45 procent av världens länder som fria, 30 procent som delvis fria och 25 procent som ofria. Majoriteten av världens länder är alltså inte fria.

Friast i världen är Finland, Sverige och Norge – de enda länder som får högsta möjliga poäng.

Med det perspektivet: Är det verkligen okej att säga att man inte orkar bry sig?

”För att bidra så mycket som möjligt till den demokratiska processen väljer vi nu, de sista veckorna inför valet, också att lägga allt innehåll om valet öppet och gratis för alla.”

Flera veckor återstår. Det är gott om tid för den som vill läsa ikapp.

Ett smidigt sätt att skaffa sig överblicken är att läsa Barometern-OT. Under de återstående veckorna kommer vi att ägna extra mycket utrymme och resurser åt valet, i synnerhet på den lokala och regionala nivån – din hemmaplan.

Det vi publicerat tidigare hittar ni under Valet 2018-fliken på vår sajt, eller genom att följa Valet 2018 i den nya appen. Alla tidningar vi publicerat under året hittar du också som vanligt i e-tidningsarkivet.

För att bidra så mycket som möjligt till den demokratiska processen väljer vi nu, de sista veckorna inför valet, också att lägga allt innehåll om valet öppet och gratis för alla. Så att alla väljare i länet kan få bättre underlag för sina beslut, oavsett vilka de blir.

Tipsa gärna icke-prenumeranter i din omgivning om det.

Sedan behöver du inte bara läsa, titta och lyssna passivt. Delta gärna i debatten, genom att kommentera på sajten eller skriva insändare. Processen att formulera sina argument har också en lärande funktion, gör de egna tankegångarna tydligare. Och när du gör dina argument synliga underlättar du för andra att bygga sina.

För demokratin är vårt gemensamma ansvar. Som förtjänar en viss ansträngning.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.