Allvarliga olyckan stoppade inte Bridgeblandningen

Kalmar Artikeln publicerades
Åke Kristiansson är chokladfabrikens karamellmästare som uppfann Bridgeblandningen. Från början gjorde han 24 olika dragéer, och tolv valdes ut till premiären 1968. "Jag är glad och stolt att den fortfarande finns kvar att köpa, även om det inte är originalblandningen. Och den gula mandeln är fortfarande en favorit", säger han.
Foto:Anders Johansson
Åke Kristiansson är chokladfabrikens karamellmästare som uppfann Bridgeblandningen. Från början gjorde han 24 olika dragéer, och tolv valdes ut till premiären 1968. "Jag är glad och stolt att den fortfarande finns kvar att köpa, även om det inte är originalblandningen. Och den gula mandeln är fortfarande en favorit", säger han.

Åke Kristiansson är karamellmästaren som skapade den berömda Bridgeblandningen. Nästan hela sitt yrkesliv tillbringade han på "choklaan" i Kalmar, och i dag fyller han 85 år.

Men allt kunde ha tagit en ände med förskräckelse.

Den 27 november 1956, då Åke Kristiansson var 25 år och hade jobbat i fem år på chokladfabriken i Kalmar, ramlade han nämligen huvudstupa rakt ner i ett av hisschakten. Trots att hissen hade stannat i fel läge kunde han öppna dörren och föll sex och en halv meter ner i en "oljesump", längst ner i schaktet.

Där blev han liggande medvetslös och det tog lång tid innan någon hittade honom. Men till slut fördes han till lasarettet där man bland annat konstaterade kraftig hjärnskakning.

– Jag kommer inte ihåg så mycket av det, jag var länge medvetslös och har fått det berättat för mig, säger Åke Kristiansson när vi träffas.

Det var tidigare i sommar, när han läste Barometerns artikel om explosionen på rundtursbåten Flundran 1961, som minnena från den egna olyckan gjorde sig påminda.

Barometern skrev även om den händelsen. På förstasidan den 28 november 1956, alltså för nästan exakt 60 år sedan, står en enspaltig rubrik: "Störtade ned i hisstrumma".

– Jag hade min vita arbetsrock på mig, men hela jag var nedsmetad med olja, så sjukvårdspersonalen hade svårt att göra mig ren, berättar Åke Kristiansson.

– Min fästmö cyklade till lasarettet och satt vid min säng, men hon blev bortkörd av en vresig sköterska.

Efter några veckor var Åke Kristiansson tillbaka på arbetet. Han var mörbultad, med ihållande huvudvärk och dålig känsel i en del av ansiktet, men den allvarliga olyckan fick ändå inga konsekvenser.

– Nej, jag ville inte bråka, och det var ju inte företagets fel, säger han.

Ansvaret låg hos företaget som skulle kontrollera hissen och enligt Barometerns notis hade kontroll gjorts tre veckor före olyckan.

– När jag kom tillbaka fick jag tusen kronor av direktör Harry Nehler, och jag erbjöds senare många bra utbildningar inom KF.

Ett av skälen som angavs till olyckan var att Åke Kristiansson orkade dra ner det tunga handtaget till industrihissen.

– Jag var tyngdlyftare i Kalmar atletklubb, och de sa att jag kunde dra ner handtaget och öppna dörren till industrihissen bara för att jag var så stark.

– Det var skamligt.

– Men en anledning till att jag trots allt klarade mig var att jag var duktig gymnast, jag vägde bara 58 kilo och landade troligen på händerna, säger han.

Åke Kristiansson var från början konditor och blev snabbt chef på chokladfabriken. Så småningom blev han specialist på karameller och dragéer. Parallellt med chefsjobbet arbetade han med produktutveckling, vilket resulterade i den välkända Bridgeblandningen.

– Färgerna är viktiga, och själva dragéringen, säger han och berättar hur man med hjälp av socker och choklad bygger upp ett hölje runt en tablett av något slag.

Han kunde få idéer till nya karameller mitt i nätterna.

– Då gick jag upp och skrev ned dem, och sedan provade vi.

1964 fick Åke Kristiansson uppdraget att ta fram olika dragéer, och i oktober 1968 var Bridgeblandningen klar för lansering.

– Det blev succé med en gång, och det är enda produkten från dåvarande Candelia som fortfarande finns kvar, säger han lite stolt.

Men varför döptes den till Bridgeblandning?

– Jo, i samma veva hade vi startat en bridgeklubb på företaget, och när vi satte oss ner för att fundera på namn gick det upp ett ljus, Bridgeblandning. Det kändes rätt redan från början.

Vilken är din favorit?

– Den gula mandeln. Det är den dyraste blandningen med först ett chokladlager och sedan en falsk dragé.

Åke Kristiansson tittar på påsen.

– Det står original här, men så är det inte. De har plockat in Polly, och det är ju skum, säger han.

Inte nog med hissolyckan 1956, fem år senare inträffade en otäck händelse i en annan hiss.

Fästmön Doris hade blivit fru och den första dottern av tre föddes i februari 1961. På sommaren hamnade hustrun på lasarettet tillsammans med den fyra månader gamla dottern Git.

– Jag kom dit på midsommardagen, det var ett sexvåningshus, och skulle ta med bebisen ut på en liten promenad. Men när vi skulle åka ner stannade hissen mellan två våningar.

– Jag stod där med min lilla flicka i famnen, och tryckte och tryckte på alla knappar men inget hände, berättar Åke Kristiansson.

– Hon blev ju ledsen, och efter mycket lång tid var det någon som uppmärksammade oss. Jag fick räcka över flickan genom en smal öppning, och sedan fick jag själv krypa ut.

Undvek du hissar sedan?

– Nej, det gjorde jag inte. Det var väldigt otäckt med den lilla bebisen, men jag är ändå inte rädd för att åka hiss.

Åke Kristiansson var trogen chokladfabriken, och deras olika ägare, fram till 1993, då han gick i pension. Men han fortsatte att jobba som konsult för olika karamelltillverkare, både när och fjärran.

Men det fanns också andra anbud. Kunskap om dragéer värderades högt även inom läkemedelsindustrin, och Åke Kristiansson fick ett fint anbud från Astra i Södertälje.

– Det innebar bland annat arbete i Brasilien, men det ville inte familjen.

I dag, onsdag, fyller Åke Kristiansson 85 år och det ska han fira, både hemma och så småningom med bridgekamraterna i Lindsdal.

– Men hur är en hemlighet, säger Åke Kristiansson och ler finurligt.

Vad tycker du?

Vilken bit är godast i Bridgeblandningen?

Den dragerade mandeln (den gula)

27.0%

Lakritspinnarna

25.9%

Chokladlinserna

4.6%

Hasselnöten i choklad

15.2%

Dragerade mintkulor

7.9%

Mintlinserna

1.5%

Russinen

4.8%

Polly

13.1%

Antal svar: 541

Omröstningen ger en bild av vad de av Barometern Oskarshamns-Tidningens läsare som valt att rösta på nätet tycker.
Resultatet ska inte ses som representativt för allmänheten, eller för Barometern Oskarshamns-Tidningens läsare.