Alfsson svarar: ”Muslimer får räkna med att bli granskade för sin kvinnosyn”

Kalmar Artikeln publicerades
Sverigedemokraten Thoralf Alfsson slår ifrån sig Centerpartiets kritik mot tonen i hans blogg. ”Jaafar Al-Jabiri är muslim och då får man räkna med att bli granskad för sin kvinnosyn”, säger han.
Foto: Johanna Eriksson
Sverigedemokraten Thoralf Alfsson slår ifrån sig Centerpartiets kritik mot tonen i hans blogg. ”Jaafar Al-Jabiri är muslim och då får man räkna med att bli granskad för sin kvinnosyn”, säger han.

”De får väl tycka att det är förföljelse. Jag har bara skrivit två blogginlägg”.

Thoralf Alfsson verkar inte särskilt bekymrad när Barometern en stund efter Centerns presskonferens träffar honom vid Sverigedemokraternas stånd på Storgatan.

– Det var kommunalrådet Ingemar Einarsson som sa till mig att Jaafar Al-Jabiri var en rättrogen muslim, och då reagerade jag. Rättrogen låter i mina öron som bokstavstroende, och då ville jag kolla upp honom.

– Så jag ställde frågor till honom på Facebook om det. Men han sa att han inte visste vad det var.

– Sedan såg jag den här märkliga bilden från svensexan, där Anders Åkesson, Ingemar Einarsson och Erik Ciardi bland annat var med, och då lade jag upp den.

Centerpartiet anklagar dig för förföljelse av Jaafar Al-Jabiri, vad svarar du på det?

– Som politiker får man räkna med att bli granskad, och Al-Jabiri står ju på riksdagslistan. Han är muslim och då får man räkna med att bli granskad för sin kvinnosyn, säger Thoralf Alfsson.

De menar att du genom din blogg begränsar hans möjligheter att verka demokratiskt. Kommentar?

– Jag har själv blivit utsatt och hotad av väldigt många, väldigt länge, saker som jag har polisanmält.

När du själv har blivit utsatt och förföljd, hur känns det att själv bli anklagad för samma sak?

– Det som hände mig var brottsliga saker, här har jag bara skrivit på min blogg.

Samma dag som Centerpartiet går ut med sin kritik av Thoralf Alfssons bloggande är Sverigedemokraternas chefsideolog och gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, på besök i Kalmar. Han är på snabbvisit för att medverka i P4 Kalmars politikerutfrågningar på Larmtorget under Kalmar stadsfest.

Är Thoralf Alfssons bloggande något ni i partiledningen följer?

– Nej, det gör vi inte. Jag personligen läser den inte och bloggen är inte något vi diskuterar. Vi har ett regelverk för hur våra politiker ska agera på sociala medier, säger Mattias Karlsson.

Nu kritiseras Thoralf Alfsson för att vid upprepade tillfällen ha pekat ut en C-politiker och vad han gör på sin blogg. Är det okej?

– Generellt tycker jag att det är sakpolitik som ska diskuteras på sociala medier. Men det kan vara relevant att även lyfta fram en person som privatperson om det är någon som kandiderar och som aspirerar på positioner efter valet, förklarar Mattias Karlsson.

”Det är viktigt att skilja på privatpersoner och politik när man är aktiv på sociala medier.” Mattias Bäckström Johansson ger råd till partimedlemmar.
Foto: Johanna Eriksson
”Det är viktigt att skilja på privatpersoner och politik när man är aktiv på sociala medier.” Mattias Bäckström Johansson ger råd till partimedlemmar.

Mattias Bäckström Johansson är distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Kalmar län. Han har inte läst Thoralf Alfssons kritiserade blogginlägg, men konstaterar ändå:

– Vem man umgås med privat, vilka gäster man bjuder in till en privat fest är inte en politisk fråga. Vad man gör som privatperson ska man inte behöva ta kritik för. Privatlivet är en annan dimension än politiken som jag inte anser är något som ska lyftas upp på sociala medier.

– Samtidigt får just Centerpartiet vara berett på att ta en debatt om islamiseringen. De har medvetet försökt via olika aktiviteter locka till sig personer med utländsk härkomst. Det arbetet väcker frågor hos mig och andra och då måste man vara beredd på att försvara och debattera detta även på sociala medier.