Äldre man körde mot trafiken – döms till samhällstjänst

Kalmar Artikeln publicerades

Den man i 85-årsåldern som i augusti förra året körde mot trafiken och krockade på E22 döms för grov vårdslöshet i trafik.

Det var vid Trafikplats Södra i Kalmar som mannen krockade med en annan bil och båda förarna fick föras till sjukhus med lindriga skador. Mannen har erkänt brott, men menade under rättegången att det borde bedömas som vårdslöshet i trafik eftersom han inte visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom. Han uppger att han tänkte vända men att trafiken var för tät och anledningen till att det tog tid för honom att agera var att han blev ”ilsk” för att han hade kört fel.

Tingsrätten menar att de fem minuter som han körde i 90 kilometer i timmen mot trafiken på motortrafikleden var tillräckligt mycket tid för att agera, oavsett att han var arg. De menar att han skulle ha stannat bilen i vägkanten och startat varningsblinkers och genom att inte göra det visade han likgiltighet för andra människors liv och egendom. Därför dömer de honom till 100 timmars samhällstjänst, motsvarande tre månaders fängelse, för grov vårdslöshet i trafik.

85-åringen ska betala skadestånd avseende utebliven arbetsinkomst till den man och kvinna som färdades i den andra bilen. Kvinnan krävde också skadestånd för mellanskillnaden mellan försäkringsersättning och kostnad för ny bil och en särskild hjuluppsättning, men det bedömer tingsrätten att hon inte har rätt till. Totalt innebär det att 85-åringen ska betala 944 kronor i skadestånd.