Åklagaren vill pröva Kalamarksmordet igen

Stockholm Artikeln publicerades
3 bilder

Det blir en ny prövning för Kaj Linna. Åklagaren Jens Göransson vill att hovrätten återigen ska pröva mordet i byn Kalamark 2004.

Kalmaradvokaten Thomas Magnusson har jobbat ideellt under flera års tid för att få till stånd en resning för Kaj Linna. Det har han lyckats med, men hans klient blir inte frisläppt utan kammaråklagare Jens Göransson har i dag motsatt sig frigivning och ny förundersökning.

– Jag åberopar samma bevisning som den ursprungliga åklagaren hade i tingsrätten och hovrätten, både muntlig och skriftlig. Bevisningen kommer att kompletteras när den pågående förundersökningen är klar. Bland annat analyseras den trafik och de telefonuppkopplingar som gjordes då. Vilka ytterligare kompletteringar som är att vänta kan jag inte gå in på förrän förundersökningen är klar, säger Jens Göransson ett pressmeddelande

Den 9 maj kommer huvudförhandlingen att påbörja och ska enligt schemat pågå i totalt fem dagar.

Fakta

Kalamarksmordet

2005 dömdes Kaj Linna för livstids fängelse för mord och grovt rån. Året innan i april 2004 blev två bröder attackerade, en blev mördad den andra skadades svårt. Detta skedde i Kalmark, strax utanför Piteå. Kaj Linna dömdes utan någon teknisk bevisning utan rätten förlitade sig på en utsaga från ett vittne som hört Kaj Linnas planer på att råna bröderna. Detta vittne har senare delvis ändra sin berättelse. Kaj Linna har två gånger tidigare begärt resning i Högsta domstolen men fått avslag. Kalmaradvokaten Thomas Magnusson hade bättre lycka och i december 2016 biföll Högsta domstolen den tredje ansökan och beslutade att hovrätten för övre Norrland ska göra en ny prövning av fallet.

Visa mer...