Åklagaren överklagar domen för Rastamisshandeln – vill skärpa straffen

Kalmar Artikeln publicerades

Två män dömdes och en friades för den grova misshandeln utanför Rasta i Kalmar.

Nu överklagar åklagaren samtligas domar och vill ha skärpta straff.

Han anser att rätten ska ta större hänsyn till att det handlar om organiserad brottslighet.

I början av juni föll domen i det omtalade målet där en man misshandlades utanför Rasta i Kalmar en natt i januari. Tre män, två bröder i 20-årsåldern, och en 32-åring, åtalades alla för den grova misshandeln, samt flera fall av försök till grov utpressning och övergrepp i rättssak.

I förundersökningen framkom det att en ny kriminell organisation ville få fäste i Kalmar genom att ta över droghandeln. Gänget skulle bland annat ha nära kopplingar till det kriminella mc-gänget La Familia.

Den yngste brodern friades helt, medan 32-åringen och den äldre brodern dömdes till fängelse i ett år och sex månader för grov misshandel respektive för grov misshandel, övergrepp i rättssak och två försök till utpressning. Den äldre brodern ska även utvisas.

När kammaråklagare Robert Knutsson nu överklagar till hovrätten gäller det samtligas domar.

Han begär att även den frikända yngre brodern ska dömas för grov misshandel och att han ska utvisas.

Åklagaren vill också att 32-åringens och den äldre broderns fängelsestraff förlängs. I överklagan skriver han att tingsrätten inte har tagit tillräcklig hänsyn till att misshandeln varit ett ”led i en brottslighet som utövats i organiserad form”. Dessutom begär han att 32-åringen döms för två fall av försök till grov utpressning, alternativt medhjälp till försök till grov utpressning, som denne frikändes ifrån i rätten.

Den äldre brodern fälldes för två försök till utpressning, men åklagaren vill ändra tillbaka till ursprungsrubriceringen där det handlar om grov utpressning. Enligt en lagändring 2016 kan ett utpressningsbrott bli grovt om gärningsmannen antyder att han har tillgång till våldskapital, vilket åklagaren menar att den äldre brodern har gjort i det här fallet.

Som ny bevisning i fallet skriver åklagaren bland annat att han vill göra kompletterande förhör med den misshandlade mannen avseende identiteten på gärningsmännen.

 

LÄS MER: