Kaj Linna inte orolig över ny bevisning

Kalmar Artikeln publicerades
Kaj Linna mötte nyligen Barometern i en större intervju på Kalmaranstalten.
Foto:Arkiv
Kaj Linna mötte nyligen Barometern i en större intervju på Kalmaranstalten.

Livstidsdömde Kaj Linna räds inte den bevisning som åklagaren har lämnat in. Rättegången inleds med största sannolikhet nu på tisdag.

Med största sannolikhet blir det rättegång i Umeå nu på tisdag för livstidsdömde Kaj Linna. I en intervju i Barometern trodde han att han skulle släppas fri och att rättegången skulle ställas in. Men under fredagen lämnade åklagare Jens Göransson in ny bevisning fallet. Enligt DN så handlar det om telefonavlyssning mellan huvudvittnet Nils och hans far som nu ska spelas upp inför rätten. För några veckor sedan anhölls Nils, han var då misstänkt för att ha hjälpt Kaj Linna att begå brotten. Domstolen underkände dock begäran om häktning och släppte Nils. Nu har också åklagaren lagt ner misstankarna mot honom.

– Jag är inte ett dugg orolig. Det är klart att huvudvittnet vetat om att han blivit avlyssnad, kommenterar Kaj Linna genom sin flickvän. Vi är redo för rättegång.

  Kaj Linna berättade i Barometernintervjun att de hade 40 vittnen som backade hans historia. Han menar även att ett vittnesmål från huvudvittnet kommer att gynna hans sak.

  Kaj Linna företräds av Kalmaradvokaten Thomas Magnusson.

  Ett förundersökningsprotokoll med de kompletterande uppgifterna kommer att lämnas in till hovrätten på måndag. Under tisdagen påbörjas den huvudförhandling där man på nytt ska ta ställning till livstidsdömde Kaj Linnas inblandning i attacken på två bröder i Kalamark utanför Piteå i april 2004.

  Tv:

  Här kan du se vår intervju med Kaj Linna på Kalmaranstalten

  Den ene brodern mördades. Den andre skadades svårt.

  Luleå tingsrätt dömde i december 2004 Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån. Hovrätten fastställde domen i mars året därpå.

  Ett vittne uppgav att han hört Linna planera att råna bröderna. Men den överlevande brodern pekade ut en annan person som gärningsman. Denne hade dock alibi.

  I oktober 2010 var Linna nära att beviljas resning av Högsta domstolen och en ny rättegång, men fick avslag. I december 2016 beviljades hans resningsansökan.

  Kalmaradvokaten Thomas Magnusson har varit och är engagerad i fallet.