Åkesson visade upp sig i Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Det var många som ville bli fotograferade med sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson när han på tisdagsförmiddagen gjorde ett snabbstopp vid Jordbroporten i Kalmar
Foto: Mats Holmertz
Det var många som ville bli fotograferade med sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson när han på tisdagsförmiddagen gjorde ett snabbstopp vid Jordbroporten i Kalmar

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kom inte till Kalmar för att prata politik utan för att visa upp sig och peppa medlemmar och sympatisörer.

I blåvitrutig skjorta med uppkavlade ärmar anlände han några minuter över tio till Jordbroporten. Då hade ett hundratal personer samlats, plus en handfull poliser, runt det tillfälligt uppställda valtältet.

Trots att EU-toppnamnet Peter Lundgrens mindre lämpliga beteende präglat de senaste dagarna, tog inte Jimmie Åkesson chansen att tala om partiets politik. Det korta stoppet i Kalmar gick i stället åt till att ställa upp på selfies, signera böcker, skriva autografer och vika några minuter till lokalmedierna.

Naturligtvis fick han frågor om toppkandidaten Peter Lundgrens agerande och den film som partiet hade lagt ut natten mot tisdagen.

– Anledningen till att det har kommit upp just nu är så klart att påverka oss i valrörelsen, men jag tror att det påverkar på marginalen. Som jag ser det är saken utagerad, det är en historia som har slutat väl, sa Jimmie Åkesson.

Varför passar du inte på att tala om er EU-politik?

– När man håller tal står man långt från människorna, bakom avspärrningar, så här blir det möjligt att träffa människor i stället. Folk vet vad vi tycker, nu kan de komma fram och hälsa, ta selfies, stötta, eller säga att jag är dum i huvudet, sa Jimmie Åkesson.

Han är ute på en turné till 100 kommuner och på tisdagen var det dags för Kalmar, Oskarshamn och Västervik.

Varför ska invånarna i Kalmar län välja SD i EU-valet?

– Vår huvudfråga är att nu får det räcka med federalistiska lösningar över huvudet på folk. Det är bra för alla, oavsett om man bor i Kalmar län eller någon annan stans.

– Men Kalmar län gynnas av vårt förslag att bygga en forskningsreaktor i Oskarshamn. Det är visserligen ingen fråga för EU, men kärnkraften har aktualiserats i det här valet, och vi ska fortsätta driva frågan, sa Jimmie Åkesson innan han försvann i den svarta bilen, på väg mot nästa stopp, Oskarshamn.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.