Aisha får stanna hos sin man

Mönsterås Artikeln publicerades
Emin och Aisha kommer att få bo tillsammans. Hon räknar med att föda i mars.
Foto:Anders Blank
Emin och Aisha kommer att få bo tillsammans. Hon räknar med att föda i mars.

Gravida Aisha kommer inte att omhändertas igen. Stora delar av Sverige väntar på ett överklagande men Mönsterås kommun väljer att hitta andra vägar för att 14-åringen ska må bra.

Det blir inget prejudikat gällande barnäktenskap. Mönsterås kommun väljer att inte överklaga förvaltningsrättens dom som fastslog att det var fel att omhänderta den gravida och gifta 14-åringen Aisha.

– Det stämmer vi väljer att i stället fokusera på att hjälpa henne så mycket som möjligt, säger Emma Magnusson (C) ordförande i socialnämnden i Mönsterås. Vi har skrivit till Inspektionen för vård och omsorg för att vi vill ha riktlinjer hur man hanterar den här typen av fall. Vi tycker detta är en mer framkomlig väg.

LÄS MER:

Aisha, 14 – barnet som väntar barn (16/2 2017)

Barometerns artiklar om Aisha och hennes man Emin fick så stort genomslag att riksdagen snart förmodligen kommer få ta ställning till ett lagförslag som kan innebära att även ingångna barnäktenskap utomlands kan annulleras.

En kritik som framkommit från både organisationer och myndigheter är att kommuner saknar riktlinjer när det gäller just barnäktenskap. Barometerns granskning av länets kommuner visade att alla saknade den här typen av riktlinjer, detta trots att flera av dem hade ärenden som gällde barnäktenskap.

När då Mönsterås beslutade sig för att vid årsskiftet omhänderta Aisha riktades alla ögon mot kommunen. Många andra kommuner och myndigheter övervakade den rättsliga processen för att på det sättet veta hur man ska agera. När förvaltningsrätten senare beslutade att återföra Aisha till sin familj, antog många att Mönsterås skulle överklaga till kammarrätten.

– Jo, vi har förstått att hela Sveriges ögon varit riktade mot oss i det här fallet, säger Emma Magnusson. Det är en viktig fråga för hela landet. Men vi har också en lagstiftning som vi får förhålla oss till.

Lagstiftningen gör det alltså möjligt för barn att vara gifta förutsatt att äktenskapet ingåtts utomlands.

Hon menar också att detta varit det absolut svåraste fallet som hon som ordförande haft på sitt bord.

– Men nu samarbetar vi med Laholms kommun dit flickan nu med hennes make och hennes familj har flyttat, säger Emma Magnusson.

Ansåg ni att det var rätt att omhänderta henne i första läget?

– Ja, det gör vi absolut.

Ändå väljer ni att inte överklaga?

– Ja, vi tycker det är fel att gå in med fler tvångsåtgärder.