AFA tar avstånd från hotfulla affischer

Kalmar Artikeln publicerades

Affischer med texten "Håll dig hemma i dag Thoralf" satt uppklistrade i Kalmar inför manifestationen mot rasism och nazism. Som avsändare står enligt underskriften Antifascistisk Aktion (AFA) men de tar nu avstånd till att det skulle vara de som ligger bakom.

– Troligen rör det sig om nynazister eller sympatisörer till Sverigedemokraterna som själva satt upp dessa affischer för att "smutskasta" oss. Vi vill alltså betona att Antifascistisk Aktion Sverige inte ligger bakom dessa affischer, skriver AFA Stockholm i ett mejl till Barometern.

Thoralf Alfsson, lokal riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, ser allvarligt på de hotfulla affischerna och kommer att göra en polisanmälan på måndag. Att det skulle vara sympatisörer till Sverigedemokraterna som ligger bakom affischerna ser han som absurt.

– Jag vet vilka medlemmar vi har i Kalmar och medelåldern är hög. Det är ungdomar som har gjort det här och det ligger helt i linje med vad AFA har åstadkommit tidigare. Jag tror inte att AFA i Stockholm har kontroll över sina sympatisörer i Kalmar, säger Thoralf Alfsson.

  Han säger att han blivit varnad för att delta i manifestationen av säkerhetsskäl och att han efter att ha sett affischerna är nöjd med sitt beslut.

  – Våra egna säkerhetsansvariga sa blankt nej till att jag skulle gå med i tåget och när man ser sådant här så känns det som ett riktigt beslut, säger Thoralf Alfsson.

  När Barometern tog kontakt med polisen i Kalmar på lördagen hade de fortfarande inte hört talas om affischerna.

  Thoralf Alfsson säger att han har blivit varnad för att delta i manifestationen av säkerhetsskäl, hur ser du på det?

  – Han gör som han vill. Hade han velat gå med i tåget så hade vi fått arbeta för det, säger Mikael Erkki, vakthavande befäl vid Kalmarpolisen.

  I övrigt beskriver polisen i Kalmar manifestationen som lugn.

  – Det har gått väldigt lugnt och fredligt till, säger Mikael Erkki.