60-metershus vid Cellgraven hett omdiskuterat

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Erséus Arkitekter AB

Nyheten att det finns ambitioner att bygga ett 60 meter högt hus vid Cellgraven väcker känslor och förvåning.

Förra veckan berättade Barometern att NCC och Kärnhem lämnat in en begäran om markreservation med direktanvisning för mark intill Cellgraven där de vill bygga ett 60 meter högt bostadsrättshus. Nyheten har rönt uppmärksamhet och inte minst samhällsbyggnadsnämndens vice ordförande Jonas Lövgren (M) sällar sig till den överraskade skaran.

– Jag har svårt att se en sådan byggnad på den platsen i dag. Det är en hård brödbit att bita i. Jag brukar alltid slå ett slag för höga byggnader men de ska vara på rätt platser. Det finns stora frågetecken om den här platsen tål en sådan bebyggelse. Den behövs till pulkabacken, säger han och pekar på att det också är en fråga om siktlinjer, riksintresse, kulturmiljö och säkerhet med tanke på närheten till fängelset.

Örjan Molander, chef för Kalmar läns museum, har sin ståndpunkt klar. "Ett klart och tydligt Nej från Kalmar läns museum till detta förslag", skriver han på sin Facebooksida.

På Barometerns egen Facebooksida diskuteras NCC:s och Kärnhems idé flitigt med både positiva och negativa omdömen. "Helt malplacerat, finns ju ingen logik i det här byggandet, överallt på en gång! ", "Wow!! Mer sånt! Att bygga höga hus är ju ett bra sätt att spara mark och grönområden!" är två av många kommentarer.

Kommentera du också: