5 000 kan få leasingbil

Kalmar Artikeln publicerades

S dammar av en gammal och tidigare avslagen MP-motion. De vill erbjuda alla 5 000 kommunanställda en miljöklassad leasingbil.

Kalmar är inte först, men möjligtvis den största kommunen som kan komma att erbjuda personalen miljöklassad leasingbil. Socialdemokraterna går ut med sitt kanske hittills mest spektakulära vallöfte. Och det är inte bara av omsorg för personalen.

– Vi har sålt Kalmar biogas till More biogas och vill göra vad vi kan för att stödja den verksamheten. Vi ser också en stor potential hos lantbruket som nu kan få avsättning för sitt gödsel. Och naturligtvis är det här en rejäl miljösatsning, säger Johan Persson (S).

Idén är inte ny, utan delvis kapad från en motion från miljöpartisterna Anna Thore och Jonas Löhnn från 2011. Den avslogs då kommunfullmäktige antog en tjänstemannaskrivelse som bland annat menade att bruttolöneavdrag bara gynnar kommunanställda med viss löneförmån. Att det som med alla system med bruttolöneavdrag bara gynnar dem som har hög lön och tjänar mer. Systemet bedömdes alltså som ojämlikt och gynnar bara dem som tjänar över brytpunkten som ligger på 36?158 kronor.

Enligt Kalmar kommun kommer nettomånadskostnaden att ligga mellan 3?100 och 3?700 kronor beroende på vilken modell man väljer.
– Vi var i grunden positiva till förslaget, men MP hän­visade till Västervik som hade en modell som inte fungerade, säger Johan Persson (S).

Men systemet gynnar bara höginkomsttagare?
– Det är på marginalen. Det är också ett erbjudande, inget krav för de anställda.
Han tror att det på sikt kommer att gynna biogasproduktionen.

Härryda är en kommun som infört bruttolöne­avdrag för biogasbilar.
– Det är 37 anställda som nappat, säger personal­chefen Anders Petersson.