31-åring försnillade flera hundra tusen kronor

Kalmar Artikeln publicerades

31-åringen visste att han skulle bli ertappad, men han kunde inte sluta ändå. I februari 2015 testade han att föra över en kunds pengar till sitt eget konto och sedan fortsatte han.

Mannen förde över pengar från kunder till kapitalförsäkringsbolaget där han jobbade vid närmare 50 tillfällen innan det hela uppdagades i november 2015. Då hade en kund som sparade månadsvis upptäckt att det fanns alldeles för lite pengar på hans konto. Bolaget fick efter polisanmälan bekräftat att det var 31-åringens konto som tog emot pengarna istället.

Totalt förde han över drygt 400 000 kronor som kunder trodde att de satte in på sin kapitalförsäkring till det egna kontot. När han konfronterades erkände han nästan omedelbart.

Nu döms han för trolöshet mot huvudman till skyddstillsyn med särskild föreskrift. Han blev uppsagd från sitt jobb en vecka efter att han hade erkänt och ett halvår senare tog han kontakt med företaget för att göra rätt för sig. Han höll en betalningsplan i ett par månader, men när han slutade betala tillbaka skickades ärendet till Kronofogden som gjorde en utmätning. Mannens enda tidigare punkt i belastningsregistret är en hastighetsöverträdelse.

Alla kunder har fått tillbaka sina pengar via bolaget. Vid ett tillfälle ska mannen enligt uppgifter i förundersökningen själv ha betalat tillbaka en större summa till en kund. Mannen hade då upptäckt att kunden hade avlidit och därför inte kunde ha godkänt överföringarna. Han betalade tillbaka med andra kunders pengar.