250 miljoner till kampen mot psykisk ohälsa

Stockholm/Kalmar Artikeln publicerades

250 miljoner kronor, det vill Socialdemokraterna satsa för att förbättra barn och ungdomars psykiska ohälsa.

Temperaturen i valrörelsen höjs. Nu presenteras förslag på förslag från både regering och opposition. På torsdagen kallade Socialdemokraterna till presskonferens. Satsningen som presenterades gäller olika satsningar för att förbättra barn och ungdomars hälsa.

De prioriterade områden som landstingen med hjälp av det nya ekonomiska stödet ska satsa på är:

# Screening av barns och ungas psykiska hälsa i skolan.

# Barn och unga som mår dåligt ska få vård utan väntan.

# Unga som mår dåligt ska ha snabbt stöd i mobilen.

# Rätt stöd vid självmordstankar.

– Psykisk ohälsa är vår tids snabbast växande folksjukdom och särskilt oroande är ökningen bland barn och unga, kommenterade socialminister Annika Strandhäll (S).

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren.

Barn-, äldre- och jämställdhets­minister Lena Hallengren är nöjd med satsningen.

– Hela den politik vi presenterar nu handlar om ett stort trygghetspaket. Vallöftet vi presenterade i dag är en del i den satsningen. Vi ser att barn och ungdomars problem med psykisk ohälsa är något vi måste fokusera på. Det talas för lite om barn och ungdomars psykisk ohälsa och det behövs insatser för att hjälpa dem som behöver, snabbt, säger Lena Hallengren.

För att barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt snabbt ska kunna få hjälp och stöd vill Socialdemokraterna lägga extra resurser både på elevhälsan och primärvården.

– Psykisk ohälsa är inte ett lättproblem att lösa. därför är det viktigt att upptäcka symptom och problem tidigt. På elevhälsan för ungdomar genomgå allmänna undersökningar, screeningar, vi vill att screening av barn och ungas psykiska hälsa görs samtidigt.

– Dessutom har vi bra hälsocentraler, dit ska man inte enbart söka om du har influensa, du ska kunna söka dit även om du mår psykiskt dåligt. Vi hoppas att just genom att satsa på elevhälsa och hälsocentraler ska många som har problem med psykisk ohälsa kunna få hjälp snabbt, förklarar Lena Hallengren.

Den brist på personal utbildad med psykiatri som specialistkompetens som råder i Sverige vill Socialdemokraterna utbilda bort.

– Vårt trygghetspaket innehåller många olika delar, där finns också stora satsningar på utbildning. Man ska se paketet som en helhet även om vi i dag lyfter fram satsningarna just mot barn och ungdomars psykiska ohälsa, säger Lena Hallengren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.