18 meter lång rutschkana i nya aktivitetsparken

Kalmar Artikeln publicerades
Kullen i Norrlidens aktivitetspark domineras av en 18 meter lång rutschbana med en fallhöjd på 8 meter.
Foto: Skiss: Kalmar kommun
Kullen i Norrlidens aktivitetspark domineras av en 18 meter lång rutschbana med en fallhöjd på 8 meter.

En 18 meter lång rutschkana, en stor paviljong under tak och en skatepark. Så här blir Norrlidens aktivitetspark.

Kommunen har inlett arbetet med att förvandla flera av de stora grönytorna i Norrliden till en aktivitetspark. Olika verksamheter i området har lämnat önskemål om vad parken ska innehålla, bland andra har Kalmarsundsskolan, biblioteket och Hyresgästföreningen sagt sitt. Resultatet är en blandning av saker för barn, ungdomar och äldre.

– Det är olika aktiviteter för olika målgrupper och åldrar. Det finns redan fotbollsplaner och multisportarena i området, nu lyfter vi in mer lek och platser att umgås på, säger Emma Andersson, landskapsarkitekt vid kommunen.

Västra delen av parken utmärks av kullen och området fokuserar på äldre barn. Längst upp byggs ett rutschtorn, där barnen kan åka på en 18 meter lång rutschkana nerför kullen. Nedanför kullen finns en lekyta med gungor, småkullar för sparkcykelåkning, snurrlek, hinderbana och lite större studsmattor. I anslutning ligger en gräsyta för valborgsfirande, en grillplats och ett utegym. Kullen kommer även i fortsättningen att användas som pulkabacke, då med belysning.

Längre åt öster ska kommunen bygga en skatepark. Det handlar om en 1 000 kvadratmeter stor yta som delvis är gjuten i betong. Tanken är att skateparken ska byggas under 2019.

Närmast skolan byggs ett område som kallas för trädgårdsrummet. Området domineras av en paviljong med tak. Paviljongen kan ha olika funktioner, den kan vara en sällskapsplats eller tömmas på möbler och fungera som en bouleplan.

– Vi har tagit inspiration från Bergaparken. Där har vi märkt att man flyttar runt möblerna lite. De som använder parken får möblera efter sina behov, säger Emma Andersson.

I delen som kallas trädgårdsrummet finns en paviljong med tak (taket saknas på skissen) som kan användas som sällskapsplats eller boulebana. Intill ligger även en lekplats.
Foto: Skiss: Kalmar kommun
I delen som kallas trädgårdsrummet finns en paviljong med tak (taket saknas på skissen) som kan användas som sällskapsplats eller boulebana. Intill ligger även en lekplats.

Vid paviljongen finns också en scen som kan användas av skolorna eller som dansbana. Kommunen planterar nya träd och buskar i området, bland annat körsbär, äpple, valnöt och smultron. Grönskan kan avnjutas liggande i någon av de hängmattor som sätts upp. Här finns även en lekplats för de mindre barnen med gunga, grävskopa och lekbåt.

– Grönytan är väldigt stor, den är på fem hektar. Delen närmast Norrlidens centrum låter vi vara. Kommunen vill ha kvar den som utvecklingsområde för framtida behov, säger Annika Fonseca på projekt- och exploateringsenheten.

Kalmar har fått 4,5 miljoner kronor i stöd från Boverket till aktivitetsparken och kommunen ska även själv gå in med fem miljoner kronor i projektet. Slutnotan hamnar på 9,5 miljoner kronor, men då är inte skateparken inräknad. Norrlidens aktivitetspark, bortsett från skateparken, väntas stå klar någon gång i oktober.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.