100 löften som kan ge Persson mer huvudvärk

Kalmar Artikeln publicerades
De utlovade investeringarna kan få kommunalrådet Johan Persson (S) att ligga sömnlös. ”Kommunsektorn har det tufft just nu”, säger han.
De utlovade investeringarna kan få kommunalrådet Johan Persson (S) att ligga sömnlös. ”Kommunsektorn har det tufft just nu”, säger han.

Ny simhall. Ny ishall. Nya skolor. Sveriges bästa reningsverk. Socialdemokraternas löften i förra årets valrörelse var många och dyra. Ett osäkert ekonomiskt läge parat med kommande stora investeringar oroar kommunalrådet Johan Persson.

I lördags avslöjade Barometern att nya simhallen vid Snurrom blir kraftigt försenad och att en äventyrsdel kan strykas ur planerna på grund av alltför höga kostnader.

”Om det är något som kan göra mig sömnlös är det hur vi ska klara alla investeringar. Kommunsektorn har det tufft just nu”, sade socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson till Barometern.

Men det är inte bara den nya simhallen som kan störa kommunalrådets nattsömn, i valrörelsen lovade socialdemokraterna i Kalmar mycket mer än så.

Arbetet med en ny ishall ska påbörjas under mandatperioden lovade Socialdemokraterna i valrörelsen. Nu börjar kostnaderna oroa kommunalrådet Johan Persson.
Foto: Anders Johansson
Arbetet med en ny ishall ska påbörjas under mandatperioden lovade Socialdemokraterna i valrörelsen. Nu börjar kostnaderna oroa kommunalrådet Johan Persson.

Valmanifestet inför förra årets val innehöll mer än 100 punkter för fortsatt utveckling av Kalmar kommun. Det var allt från nytt äldreboende i Lindsdal och utbyggda skolor till att bygga nya sporthallar både i Rinkabyholm och på Gröndal och påbörja arbetet med ny ishall.

Samtidigt utlovades fortsatt ordning och reda i ekonomin:

”Vi vet att de kommande åren blir tuffare för hela kommunsektorn. Antalet äldre och yngre blir fler och många investeringar som gjordes på 1970-talet måste nu ersättas”, skriver S-ledningen.

Manifestet innehåller en hel del allmänna skrivningar, till exempel fortsatt arbete för en internationell reguljär flyglinje och, lite mer konkret, att alla kommuninvånare ska ha tillgång till fiber senast 2020. Bland de mer handfasta löftena återfinns ett nytt äldreboende i Lindsdal, nya skolor och förskolor, bland annat i Snurrom och Rinkabyholm, en ny grannskapspark vi Folkets park, moderniserade och renoverade lekplatser i alla tätorter, nya pendlarparkeringar och stora musselodlingar längs kusten.

Dessutom ska kommunen ”bygga Sveriges bästa reningsverk ur ett reningsperspektiv”. Reningsverket ska byggas av kommunala bolaget Kalmar Vatten och bara där är kostnaden beräknad till minst en miljard kronor.

Så här såg det ut när socialdemokraterna Mattias Adolfson, Johan Persson och Dzenita Abaza presenterade valmanifestet den 1 augusti förra året. Bland annat lovade de jobba för en flyglinje till Frankfurt. ”Och vi brukar hålla våra vallöften”, sade Johan Persson.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Så här såg det ut när socialdemokraterna Mattias Adolfson, Johan Persson och Dzenita Abaza presenterade valmanifestet den 1 augusti förra året. Bland annat lovade de jobba för en flyglinje till Frankfurt. ”Och vi brukar hålla våra vallöften”, sade Johan Persson.

Avsnittet för kultur och fritid innehåller också en lång rad stora investeringar, utöver den utlovade simhallen. Här är några av löftena:

Arbetet för en ny ishall ska påbörjas under mandatperioden, Guldfågeln Arena ska få hybridgräs, Tjärhovsbågen ska få strandpromenad och ny småbåtshamn, ny sporthall i Rinkabyholm, ny sporthall vid Gröndal, väderskydd på en av konstgräsplanerna, ny skatepark i Norrliden, aktivitetspark i Norrliden och bana för mountainbike i Snurrom.

Någon sammanlagd beräkning för vad de mer än 100 vallöftena skulle kosta finns inte med i manifestet, men det handlar om många hundra miljoner kronor. Ändå lovar S-ledningen att ”minst hålla målet om 1 procent i överskott och klara investeringar genom att finansiera dem med egna medel till minst 50 procent”.

Och vid presentationen den 1 augusti förra året sa Johan Persson så här:

– Vi brukar hålla våra vallöften.

Fakta

Nya hundrastgårdar och bättre cykelvägar

Här är ett axplock av socialdemokraternas drygt 100 löften i valrörelsen 2018.

Skola och barnomsorg:

4 miljoner till förskolan, kompensation för ökad vistelsetid.

Nya förskolor i Snurrom och Rinkabyholm.

Bygga om Brofästet till särskola, mellan- och högstadium.

Mobilt elevhälsoteam och fler kuratorer.

Läxläsning i skolan med pedagogiskt stöd.

Gratis fritidsaktiviteter för områden med hög barnfattigdom.

Hela Kalmar ska leva:

Alla ska ha tillgång till fiber senast 2020.

Säkra butiker i Halltorp, Påryd och Läckeby genom nya servicepunkter.

Fortsatt satsa på bygdepeng.

Modernisera och bygga nya lekplatser i alla tätorter.

Nya villatomter tas fram i alla tätorter.

Tre nya hundrastgårdar.

Äldreomsorg:

Delade turer ska avskaffas.

Nytt äldreboende i Lindsdal.

Boende och trygghet:

Flytta hemifrån-garanti för unga 18-25 år.

Planera för minst 500 nya bostäder varje år.

Fler pendlarparkeringar.

Fler övervakningskameror och ordningsvakter, bättre belysning.

Öka tillgänglighet.

Jobb och näringsliv:

Ansöka om att bli årets stadskärna.

Skapa ett kluster kring E-hälsa.

Kortare etableringstid för nyanlända.

Rätt till heltid norm i kommunen.

Hållbart och grönt Kalmar:

Bättre cykelvägar och cykelparkeringar.

Gratis busskort för unga under sommaren.

Ny grannskapspark vid Folkets park.

Bygga Sveriges bästa reningsverk.

Återskapa våtmarker.

Anlägga stora musselodlingar längs kusten.

Kultur och fritid:

Ny simhall med 50-metersbassäng.

Påbörja arbetet med ny ishall.

Hybridgräs på Guldfågeln arena.

Strandpromenad på Tjärhovsbågen, småbåtshamn.

Bygga nya kulturkvarteret.

Ny sporthall i Rinkabyholm.

Ny sporthall vid Gröndal.

Kifab arena byggs klart.

Konstgräsplan får väderskydd.

Ny skatepark i Norrliden.

Utveckla Folkets park för föreningar.

Aktivitetspark i Norrliden.

Bana för mountainbike i Snurrom.

 

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.