Insändare

Vidrig djurindustri rättfärdigar inte jakt

Olle Olsson, vegan ,
Dagens insändarskribent är starkt kritisk mot den älgjakt som nu inletts i landet.
Foto:Lars Pehrson / SvD / TT
Dagens insändarskribent är starkt kritisk mot den älgjakt som nu inletts i landet.

Blodbadet i skogarna har dragit igång på riktigt. 90 000 ska skjutas lagom till februaris slut.

Jag har sett bilder på sociala medier där barn sitter nöjda med sin pappa bredvid ett stort lik och lyssnat på Sveriges Radio som intervjuat ”djur och naturälskande jägare”.

Det är älgens tur att oskyldigt genomgå massmord med en påhittad idé om att arten kommer överbefolka och ta över jorden.

Som tur är finns det motståndskrafter ute i skogarna som ägnar sin tid åt att rädda älgarna och förstöra för jakten, i den allmänna debatten kallas dessa terrorister. Jag skulle säga att det är otroligt nedvärderande mot de offer som drabbats av terrorism.

Ja, nu kanske ni tänker att jag borde ge mig på den stora boven, djurindustrin. Älgen lever ju faktiskt i det fria, har haft ett bra liv och hinner inte känna något.

Djurindustrin är vidrig, men det utrotar inte det faktum att jakt är minst lika vidrig. Under jakt så separeras familjer.

Dödas en mamma så är det barn som alltid kommer sakna henne. Dödas barn så är det en mamma som alltid kommer sakna dem.

Och vänta lite nu, att någon har ett bra liv är ett argument för att döda? Jag mottar gärna ett svar på hur rättfärdigat det skulle vara på en människa.

Men djur är ju lägre stående, så de kan vi döda och utnyttja som vi vill, eller hur? Ungefär samma resonemang (fast om andra människor) hittar du i NMR:s partiprogram om du läser det grundligt.

Och en sak till, ska vi verkligen utgå ifrån att alla djur som dödas under jakt, faktiskt dödas med ett skott i huvudet och inte hinner känna något? Knappast, då hade alla hobbyjägare duktigare än utbildade amerikanska prickskyttar. Sluta hitta på ursäkter för att få utlopp för sadism.

För guds skull, ta inte med era barn. De finns fortfarande hopp för dem. Älskar du djur så låt dem leva, skjut på objekt och käka grönsaker!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.